• 25% rabatu w Klubie
  • Darmowa dostawa od 75zł dla Klubowiczów
  • Wysyłka nawet w 24h
  • Unia Europejska

Szpinak – zielona bomba witaminowa o niesamowitych właściwościach

Zielone warzywo, które można jeść pod wieloma postaciami, a każda z nich zagwarantuje nam bogactwo witamin i wartości odżywczych. Ulubiona potrawa bohatera kreskówki z naszego dzieciństwa – Popeye’a. Poznaj główne właściwości odżywcze i zdrowotne szpinaku, dowiedz się, jak można go przygotować tak, aby się nie znudził, i zajadaj się nim garściami przez cały rok.

 Szpinak – co kryje w sobie zielony superbohater

Szpinak jest źródłem wielu cennych składników odżywczych – w tym witamin, soli mineralnych oraz przeciwutleniaczy (luteiny, zeaksantyny oraz kwercetyny). Liście tego warzywa zawierają witaminę A, K i C, żelazo, wapń, potas, fosfor, kwas foliowy oraz magnez.

Dzięki przeciwutleniaczom szpinak polecany jest jako naturalna ochrona przed chorobami nowotworowymi, chorobami serca oraz cukrzycą typu 2. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego jedzenie szpinaku zaleca się osobom z uchyłkami jelita grubego, hemoroidami czy zaparciami, natomiast ze względu na obecność kwasu foliowego i żelaza szpinak zalecany jest osobom z anemią.

Jeśli chcemy poprawić swoją pamięć i koncentrację, musimy częściej sięgać po szpinak, gdyż to warzywo korzystnie wpływa na pracę naszego mózgu. Osoby uprawiające sport, chcące wzmocnić swoje ciało i zadbać o prawidłową odporność organizmu również powinny przypilnować tego, żeby zielony superbohater pojawiał się regularnie na talerzu.

Jak jeść szpinak, aby nam się nie znudził? 

#ŚNIADANIE

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Daje nam moc do działania, nastawia na resztę dnia. Zdrowe i zbilansowane śniadanie poprawi nasz nastrój i dostarczy odpowiednich składników odżywczych. Ze względu na to, że szpinak jest bombą witaminową, warto rozpocząć z nim dzień. Jeśli pracujemy przy komputerze, tym bardziej powinniśmy skorzystać ze zbawiennych właściwości tego warzywa. W szpinaku bowiem znajdują się 2 związki roślinne – luteina i zeaksantyna, odpowiadające za usuwanie wolnych rodników z siatkówki oka. Zobacz więc idealny przepis na śniadanie ze szpinakiem.

Omlet ze szpinakiem – przepis na idealne rozpoczęcia dnia

Potrzebne będą: 

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 3 łyżki mleka
  • 3 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Szpinak opłucz i osusz. Na patelni podgrzej łyżkę masła, dodaj szpinak i mieszając, smaż go przez ok. 1-2 minuty. W międzyczasie dopraw go solą i przekrój pomidorki na pół wzdłuż.
  2. Jajka energicznie roztrzep widelcem z dodatkiem mleka, soli i pieprzu. Dodaj szpinak z patelni, wymieszaj wszystko łyżką.
  3. Na patelni podgrzej drugą łyżkę masła i rozprowadź je po całej powierzchni patelni. Wlej masę jajeczną ze szpinakiem. Poukładaj połówki pomidorków koktajlowych w dowolnym miejscu.
  4. Ustaw mały ogień, przykryj patelnię pokrywą i podgrzewaj całość, aż masa się zetnie – czyli przez ok. 5 minut.

Gotowe, omlet podawaj gorący. Możesz dodać na wierzch szczypiorek albo dymkę. Smacznego!

#DRUGIE ŚNIADANIE

Zgłodniałeś? Idealnie! Mamy dla Ciebie przepis na drugie śniadanie. Tym razem szpinak w postaci smoothie. Wystarczy wrzucić wszystkie składniki do blendera i zmiksować. Jeśli wybierasz się później na trening, będziesz biegać lub planujesz długi spacer, szpinakowe smoothie doda Ci siły, pomoże w rozwoju Twoich mięśni i przyśpieszy metabolizm organizmu. Będziesz jak Popeye, jak Hulk albo po prostu jak Ty – w najlepszej formie!

Potrzebne będą: 

  • garść świeżych liści szpinaku
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 250 ml wody

Przygotowanie: 

  1. Umyj liście szpinaku i wrzuć je do blendera.
  2. Pokrojone na mniejsze kawałki banan oraz jabłko dorzuć do szpinaku.
  3. Zalej wszystko wodą i zmiksuj.

Gotowe, niech moc będzie z Tobą, przekraczaj swoje granice i poprawiaj swoje rekordy!

#SZYBKI I SUPERSMACZNY OBIAD

Wszyscy jesteśmy w biegu, ale warto się zatrzymać, rozejrzeć dookoła i… znaleźć na półkach w kuchni kilka podstawowych składników, żeby zrobić szybką, pyszną tartę na cieście francuskim ze szpinakiem i serem feta. Czy wiesz, że szpinak i jego wartości odżywcze były już znane w starożytności? Dawniej szpinak nazywano perskim zielem, gdyż właśnie w Persji był znany i ceniony. Do Polski przywędrował z terenów dzisiejszej Hiszpanii, z pewnością zahaczając o Włochy, gdyż przez jakiś czas znany był u nas jako potrawa florencka.

A do naszej potrawy potrzebne będą: 

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku (450 g)
  • 1/2 opakowania sera typu feta
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 2 jajka
  • oliwa
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie: 

  1. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć drobno posiekany czosnek i podsmaż lekko.
  2. Dołóż do czosnku masło, wrzuć mrożony szpinak i dolej trochę wody. Przykryj patelnię i poczekaj, aż szpinak się rozmrozi.
  3. Dopraw szpinak solą i pieprzem. Ściągnij patelnię z gazu i poczekaj kilka minut, aż lekko ostygnie.
  4. Ciastem francuskim wyłóż formę do tarty. Wystające boki ciasta obetnij równo z formą.
  5. Do przestudzonego szpinaku dodaj pokrojoną w kostkę fetę i wszystko razem wymieszaj.
  6. W miseczce roztrzep śmietankę z jajkiem.
  7. Na ciasto wyłóż równomiernie farsz szpinakowy i zalej masą jajeczno-śmietanową.
  8. Wstaw formę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 20 minut, aż masa jajeczna się zetnie i zarumieni. Gotowe!

Tarta jest tak prosta w przygotowaniu, że możesz ją robić praktycznie codziennie, zmieniając rodzaj farszu. Oczywiście farsz szpinakowy polecamy jak najczęściej wykorzystywać.

#KOLACJA

Lekki i szybki dodatek do kolacji? Sałatka! Nic prostszego, jak tylko wrzucić wszystkie składniki do miski, dobrze wymieszać, podać na środek stołu i zajadać z wielkim apetytem! Szpinak dostarczy nam witaminy z grupy A, K i C oraz minerały takie, jak: żelazo, wapń, potas, fosfor czy magnez. Wspaniałe zakończenie dnia!

Potrzebne będą:

  • 25 g świeżego szpinaku
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • mała czerwona cebula
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • łyżka prażonych ziaren słonecznika

Przygotowanie:

  1. Umyj i osusz liście szpinaku i włóż je do miski.
  2. Dodaj pokrojone wzdłuż pomidorki koktajlowe.
  3. Pokrój cebulę w cienkie piórka i dodaj je do szpinaku i pomidorków.
  4. Delikatnie wymieszaj całość.
  5. Zaraz przed podaniem sałatki dopraw ją solą i pieprzem oraz polej olejem balsamicznym.
  6. Posyp sałatkę prażonym słonecznikiem.

Smacznego! Pyszna, zdrowa i kolorowa sałatka ze szpinakiem – zakochasz się w niej od pierwszego wgryzienia.

Szpinak – wybierz zdrowie

Dobieraj, zmieniaj, inspiruj innych. Czerp zdrowie garściami ze szpinaku przez cały rok! Wybierz zdrowie, wybierz szpinak.

Komentarze:

Brak komentarzy