Po jakie produkty warto sięgać przez cały rok, by dostarczyć organizmowi dziennej dawki zapotrzebowania na witaminę C? Sprawdźcie także nasze proste i szybkie przepisy. I nie miejcie takiej kwaśnej miny – to wszystko dla naszego zdrowia!
Pewnie sądziliście, że to właśnie cytryna albo ogólnie cytrusy są królami i królewnami witaminy C, bo są kwaśne, soczyste i od zawsze z witaminową bombą C się kojarzyły. Jeśli pijecie herbatę z cytryną, szklankę wody z cytryną rano przed śniadaniem, latem przygotowujecie zdrowe lemoniady – idealnie, nie rezygnujecie z tego, ale warto zwrócić uwagę na inne produkty, bogatsze w jej zawartość.
Witamina C: najważniejsze właściwości
Witamina C, inaczej kwas askorbinowy, to związek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Do jego najważniejszych właściwości zdrowotnych możemy zaliczyć m.in.:
- wspieranie procesu gojenia się ran,
- ułatwia wchłanianie żelaza,
- wzmacnianie dziąseł i zębów,
- właściwości antyoksydacyjne
- wspiera pracy mózgu, dzięki udziałowi w syntezie neuroprzekaźników,
- bierze udział w procesie tworzenia czerwonych krwinek,
- regulację ciśnienia tętniczego,
Źródła witaminy C w produktach
Skoro już wiemy, jak dobroczynnie witamina C wpływa na nasze zdrowie, musicie wiedzieć, że dzienna zalecana porcja witaminy C dla mężczyzn to 90 mg, dla kobiet to 75 mg. Produkty bogate w witaminę C najlepiej spożywać na surowo, gdyż przetworzone owoce i warzywa tracą swoje właściwości. Nie znaczy to, że mamy nagle przestać gotować warzywa na parze, piec je w piekarniku lub robić z nich musy albo kremy i przejść w 100% na dietę złożoną tylko z surowych warzyw i owoców – po prostu zwróćmy uwagę, aby było ich więcej i przygotowanych w odpowiedni sposób.
Jakie owoce i warzywa mają witaminę C potrzebną do dziennego zapotrzebowania i po które warto sięgać cały rok? Oto kilka z nich:
- pomelo,
- szpinak,
- dzika róża,
- brukselka,
- brokuł,
- papryka czerwona i zielona,
- kalafior,
- burak,
- czerwona porzeczka,
- truskawki,
- kiwi,
- malina,
- żurawina,
- kiełki rzodkiewki.
Jest więc z czego wybierać. Oczywiście mamy dla Was kilka pomysłów na zdrowe przekąski pełne witaminy C, które pomogą Wam idealnie rozpocząć dzień i zadbać o Wasze zdrowie.
- Poranna miska świeżych owoców na przykład truskawki, kiwi, czerwoną porzeczkę połącz z granolą, jogurtem typu greckiego i syropem klonowym – gwarantowana eksplozja smaków i duża porcja witaminy C.
- Szybki do przygotowania i pełen zdrowia sok z pomarańczy, grejpfruta i natki pietruszki – wystarczy wszystko wrzucić do blendera i zmiksować. Jeśli nie lubisz miąższu, przed wypiciem odcedź kawałki owoców przez sitko.
- Super szybka przekąska do pracy, pełna witaminy C? Pokrojona w słupki czerwona i zielona papryka i różyczki z gotowanego na parze brokułu z hummusem z buraka. Wszystko zapakowane do pojemnika na żywność – otwierasz, jesz i masz pełną moc na resztę dnia.
Wszystkiego smacznego!
Komentarze:
Brak komentarzy