Musli to bardzo dobry pomysł na śniadanie, zwłaszcza gdy rano zazwyczaj się spieszymy i pomiędzy myciem zębów a wybieraniem stroju na kolejny dzień nie mamy czasu na pracochłonne przygotowywanie posiłków. Szukamy więc czegoś szybkiego, a jednocześnie pełnego wartości odżywczych i smaku. Oczekiwaniom tym z pewnością sprosta musli! Zawsze warto je mieć w szafce kuchennej lub zabrać ze sobą do pracy. Nasuwa się jednak pytanie: jak jeść musli?
Jak jeść musli?
Zawsze stajemy przed trudnym wyborem podstawowych dodatków, z którymi można jeść musli. Bardzo często wykorzystuje się do tego mleko. Osoby cierpiące na nietolerancję laktozy z zadowoleniem obserwują rosnącą dostępność mleka pozbawionego tego cukru. Mleko krowie można zastąpić roślinnym – np. ryżowym, owsianym, migdałowym bądź powszechnie znanym sojowym. Można też pokusić się o samodzielne przygotowanie mleka w domu, wykorzystując do tego dowolne orzechy lub zboża oraz wodę. Gotowe mleko roślinne różnego rodzaju jest powszechnie dostępne w marketach i sklepach spożywczych, czasami na półkach z tzw. zdrową żywnością.
Można sięgnąć także po kefir lub maślankę. Wielbiciele bardziej skondensowanych konsystencji mogą polubić się z musli dodanym do jogurtu naturalnego lub greckiego. W zależności od dodanej ilości musli, jogurtu bądź mleka posiłek może się charakteryzować odmienną konsystencją.
Bogactwo składników naszego musli OneDayMore gwarantuje świetny smak nawet przy zalaniu go wodą oraz powoduje, że można je potraktować jako przekąskę do schrupania na sucho! Ciekawym rozwiązaniem jest też połączenie musli z sokiem lub smoothie, takie niestandardowe zestawienie smakuje wyśmienicie!
Co dodać do musli i granoli?
W skład musli wchodzą zboża, nasiona, orzechy oraz suszone i liofilizowane owoce, a także też czekolada lub ciekawe dodatki jak pyłek kwiatowy czy inulina. W naszych mieszankach znaleźć można rzadko spotykane owoce, takie jak suszona miechunka i suszona wiśnia, czy też liofilizowane jeżyny z malinami.
Idealnym dodatkiem do musli z pewnością są świeże owoce, nawet do musli tak różnorodnego w pyszne składniki. Szczególnie warto sięgać po te sezonowe – wyjątkowo smaczne i zachowujące najwyższą wartość odżywczą. Dobrym pomysłem jest zblendowanie owoców na aksamitny mus. Do ekologicznych zalet tego rozwiązania należy możliwość wykorzystania owoców o mniej atrakcyjnym wyglądzie, które zmarniały w szufladzie lodówki lub zapomnianych na sklepowej półce. Do miseczki można dodać także dżemy oraz powidła. Wersja dla łasuchów może zostać wzbogacona w miód, który ma wiele zaskakujących właściwości – między innymi okazuje się pomocny w leczeniu przeziębień. Alternatywą względem miodu może być syrop klonowy. Ciekawą opcją smakową dla wszystkich miłośników orzechów będzie musli z dodatkiem masła orzechowego.
Z czym jeść płatki owsiane?
Podczas wybierania dodatków do płatków owsianych decydujące znaczenie – poza preferencjami smakowymi – powinny mieć nasze dzienne zapotrzebowanie kaloryczne oraz indywidualne wymagania organizmu. Najlepszym rozwiązaniem jest zatem musli funkcjonalne, którego skład powstał z myślą o zaspokojeniu właśnie tych szczególnych potrzeb.
Dlatego do musli OneDayMore dodajemy chociażby nasiona chia, które są bardzo bogate w błonnik oraz kwasy omega-3, czy nasiona słonecznika, z wysoką zawartością witaminy E, nazywanej „witaminą młodości” – a to już jest chyba jej najlepszą rekomendacją, prawda?
Musli to prawdziwy śniadaniowy hit! Właśnie ze względu na wiele dostępnych kombinacji smakowych musli ma tak duże grono wiernych miłośników – zwłaszcza wśród osób przepadających za „słodkimi” śniadaniami. Jeśli szukamy pomysłu na ekspresowe, obfite śniadanie, które jednocześnie zaspokoi potrzeby naszych kubków smakowych, z pewnością warto sięgnąć po musli! Jest bowiem szybkim i pysznym posiłkiem, idealnym na każdą porę dnia!
Komentarze:
Brak komentarzy