Zdrowa i pyszna szarlotka?
Mamy na to przepis!

Święta tuż, tuż! Więc czas na końcowe odliczanie! Choinka ubrana? Prezenty spakowane? Pierniki upieczone? Mieszkanie posprzątane? Kiedy przygotowania idą pełną parą, a w kuchni unosi się aromat świątecznych potraw, my przychodzimy do Was z pysznym, zdrowym i szybkim pomysłem na świąteczne ciasto.

To prosta, aromatyczna szarlotka z dodatkiem jabłkowo-cynamonowej owsianki i pysznej zimowej granoli, która zachwyci Was swoim smakiem! Sprawdźcie jak łatwo można zamienić swoje codzienne płatki w przepyszny deser, który zachwyci małych i dużych łasuchów.

Wypróbujcie nasz przepis na świąteczną szarlotkę i przekonajcie się, że także w Święta można jeść pysznie i zdrowo! To co, skusicie się?

 

Szarlotka z granolą i owsianką OneDayMore

 

PRZYGOTUJ:

  • folię spożywczą
  • patelnię
  • tortownicę
  • piekarnik nagrzany do temperatury 180 C

 

SKŁADNIKI:

CIASTO

JABŁKA

  • jabłka – 1 kg
  • cynamon – ½ łyżeczki
  • syrop klonowy – 3 łyżki

KRUSZONKA

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy, aż do całkowitego połączenia się. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka.

Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kostkę. Tak przygotowane jabłka przekładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy syrop klonowy i cynamon i prażymy ok. 5 minut (w zależności od wielkości kostek). Po uprażeniu patelnię zestawiamy z palnika.

Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.

Tortownicę lub blaszkę smarujemy masłem. Wykładamy na niej przygotowane i schłodzone ciasto. Na cieście rozkładamy uprażone jabłka i całość posypujemy przygotowaną kruszonką. Szarlotkę pieczemy w przez ok. 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C (kruszonka powinna się ładnie przyrumienić).

Komentarze:

Brak komentarzy