Święta tuż, tuż! Więc czas na końcowe odliczanie! Choinka ubrana? Prezenty spakowane? Pierniki upieczone? Mieszkanie posprzątane? Kiedy przygotowania idą pełną parą, a w kuchni unosi się aromat świątecznych potraw, my przychodzimy do Was z pysznym, zdrowym i szybkim pomysłem na świąteczne ciasto.
To prosta, aromatyczna szarlotka z dodatkiem jabłkowo-cynamonowej owsianki i pysznej zimowej granoli, która zachwyci Was swoim smakiem! Sprawdźcie jak łatwo można zamienić swoje codzienne płatki w przepyszny deser, który zachwyci małych i dużych łasuchów.
Wypróbujcie nasz przepis na świąteczną szarlotkę i przekonajcie się, że także w Święta można jeść pysznie i zdrowo! To co, skusicie się?
PRZYGOTUJ:
SKŁADNIKI:
CIASTO
JABŁKA
KRUSZONKA
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą w misce i wyrabiamy, aż do całkowitego połączenia się. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki. W tym czasie przygotowujemy jabłka.
Jabłka obieramy ze skórki, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy je w kostkę. Tak przygotowane jabłka przekładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy syrop klonowy i cynamon i prażymy ok. 5 minut (w zależności od wielkości kostek). Po uprażeniu patelnię zestawiamy z palnika.
Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą i dokładnie mieszamy.
Tortownicę lub blaszkę smarujemy masłem. Wykładamy na niej przygotowane i schłodzone ciasto. Na cieście rozkładamy uprażone jabłka i całość posypujemy przygotowaną kruszonką. Szarlotkę pieczemy w przez ok. 40-50 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 C (kruszonka powinna się ładnie przyrumienić).
Komentarze:
Brak komentarzy