Olej kokosowy:
właściwości i zastosowanie

 

 

Olej kokosowy znajduje się dzisiaj na ustach wszystkich. Nic dziwnego – jego właściwości naprawdę mogą robić wrażenie. Dlaczego produkt ten zasługuje na naszą uwagę? Co czyni go wyjątkowym? Jak jest obecnie wykorzystywany?

Olej kokosowy produkowany jest z łupiny i/lub dojrzałego miąższu kokosa. Zalicza się do produktów „superfoods” ze względu na liczne właściwości zdrowotne. Za właściwości te odpowiedzialne są głównie trójglicerydy o łańcuchach średniej długości (MCT).

 

MCT – trójglicerydy o łańcuchach średniej długości

 

MCT (ang. medium-chain triglycerides) to trójglicerydy o łańcuchach średniej długości. Łańcuchy trójglicerydów składają się z 3 nasyconych kwasów tłuszczowych, które mogą mieć od 2 do 22 atomów węgla. MCT są zbudowane z nasyconych kwasów tłuszczowych o 6–10 estryfikowanych atomach węgla i z 1 molekuły glicerolu. Nasycone kwasy tłuszczowe zawarte w MCT to kwas kaprylowy (50–80% MCT), kaprynowy (20–50%) oraz kapronowy i laurynowy (1–2%) [1].

Produkty żywnościowe bogate w MCT to olej kokosowy, olej palmowy, a także ludzkie mleko i w mniejszym stopniu masło oraz inne produkty zawierające tłuszcz mleczny. MCT mogą być również wytworzone laboratoryjnie i sprzedawane w formie suplementu diety.

 

Korzyści zdrowotne

 

Olej kokosowy jest szybko metabolizowany, ponieważ odznacza się łatwostrawnością i szybko się wchłania. Ponadto kwas laurynowy zostaje przetransportowany bezpośrednio do wątroby – gdzie służy do pozyskania energii oraz innych metabolitów – a nie zmagazynowany w postaci tłuszczu. Metabolity to np. ketony, które odżywiają mózg i serce jako pośrednia forma energii. Ketony redukują również uczucie głodu [2]. Dodatkowo MCT są łatwostrawne i nie wymagają żółci do strawienia, a więc nie obciążają wątroby [3]. Kwas laurynowy podnosi ogólny poziom cholesterolu, ale składają się na to znaczne podwyższenie poziomu cholesterolu HDL i nieznaczne podniesienie poziomu cholesterolu LDL [4]. Kwas laurynowy w oleju kokosowym ma działanie antybakteryjne i przeciwwirusowe [5]. Trójglicerydy średniołańcuchowe mogą skutkować ujemnym balansem energii i utratą masy ciała poprzez podniesiony wydatek energetyczny i utlenianie lipidów [6].

 

Do czego może nam się przydać olej kokosowy w kuchni?

 

Produkt można stosować w roli zamiennika dla masła lub jako składnik różnego rodzaju potraw. Olej kokosowy jest w stanie posłużyć również do przygotowania pysznych deserów czy domowych kremów kanapkowych. Na jego korzyść działa przyjemna konsystencja. Jaki olej kokosowy wybrać? Który produkt powinien zwrócić naszą uwagę? Dietetycy zalecają, by w naszej kuchni stosować oleje kokosowe, które są tłoczone na zimno, oleje nierafinowane i spożywać je na zimno. Z kolei rafinowany olej kokosowy może być stosowany do smażenia, ze względu na wysoką temperaturę dymienia. Bardzo ważne jest jednak to, by nie przesadzać ze spożywaniem oleju kokosowego! Jego dużą zaletę stanowi fakt, że można go dzisiaj dostać w korzystnych cenach w większych sklepach spożywczych, marketach lub sklepach ze zdrową żywnością. Warto pamiętać, że olej kokosowy zawiera również pakiet witamin oraz może się pochwalić obecnością antyoksydantów, które nie tylko pozwalają nam zawalczyć o swoje zdrowie, lecz także mają pozytywny wpływ na tempo starzenia się naszego ciała.

Szerokie zastosowanie oleju kokosowego sprawia, że ten niepozorny produkt może rozpieszczać nasze kubki smakowe, znaleźć swoje zastosowanie w kuchni, a także okazać się bardzo skutecznym i mającym wielorakie działanie elementem pielęgnacji – zwłaszcza dla miłośników naturalnych rozwiązań. Warto więc uzupełnić swoje olejowe zapasy!

 

Za co kochamy olej kokosowy w pielęgnacji?

 

Olejek kokosowy ma dużo zalet, przede wszystkim stanowi źródło wielu cennych dla naszego organizmu składników. Specjaliści podkreślają, że może on nam posłużyć jako doskonałe uzupełnienie codziennej pielęgnacji. Doskonale sprawdza się w roli „smarowidła” do skóry. Podczas aplikacji produktu warto przy okazji wykonać solidny masaż, zwłaszcza jeśli walczymy z cellulitem, ponieważ w ten sposób pobudzamy krążenie. Olej kokosowy wykorzystuje się również w pielęgnacji skóry twarzy, chociażby jako składnik domowych maseczek. Jest tani, łatwo dostępny i ma miłą, bezproblemową w użyciu konsystencję. Ponadto często poleca się go jako element pielęgnacji skóry trądzikowej, ponieważ w tym niepozornym produkcie znajduje się kwas laurynowy.

Oleju kokosowego warto używać w charakterze kremu do rąk, zwłaszcza zimą i jesienią, kiedy niskie temperatury, mróz, wiatr oraz suche powietrze mogą negatywnie wpływać na kondycję naszej skóry. Nie można zapominać o tym, że często to właśnie dłonie są przez nas traktowane po macoszemu. Olej jest też wykorzystywany do olejowania paznokci: wystarczy go wcierać w płytkę paznokcia oraz otaczające ją skórki (to interesujący trik, który może pomóc, jeśli są one przesuszone).

Olej kokosowy ma wiele fanów również wśród osób, które stosują go jako kosmetyk do włosów. Olejowanie włosów posiada bowiem mnóstwo zwolenników. Właściwości oleju kokosowego sprawiają, że jest on przeznaczony do włosów niskoporowatych. Co to oznacza? Włosy niskoporowate są zazwyczaj w dobrym stanie i mają wyraźny połysk. Jak wygląda pielęgnacja tego rodzaju włosów z użyciem oleju kokosowego? Pasma należy delikatnie zmoczyć, a następnie bardzo sumiennie nałożyć na całą długość włosów wystarczającą porcję oleju kokosowego. Niezwykle istotne jest to, aby zachować umiar, ponieważ zbyt duża ilość produktu może utrudniać jego dokładne zmycie. Jak długo trzymać olej na włosach? To kwestia indywidualna, jednak zazwyczaj mówi się przynajmniej o godzinie. Jeśli nie mamy zbyt dużo czasu, odrobinę oleju możemy dodać do używanej odżywki do włosów. Często jest on też stosowany do pielęgnowania końcówek kosmyków po myciu. Niewielką ilość produktu należy wówczas nałożyć na lekko wilgotne włosy. W tym przypadku również bardzo istotne jest wyczucie – nazbyt hojna dawka oleju da nam po prostu „nieświeży” efekt.

 

 

Bibliografia:

1. Dane za: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0212-16112012000100011&lng=en&nrm=iso&tlng=en.

2. McClernon F.J., Yancy W.S. Jr., Eberstein J.A., Atkins R.C., Westman E.C., The effects of a low-carbohydrate ketogenic diet and a low-fat diet on mood, hunger, and other self-reported symptoms, „Obesity (Silver Spring)” 2007, nr 15 (1), str. 182–187.

3. Dayrit, F.M., The Properties of Lauric Acid and Their Significiance in Coconut Oil, „Journal of the American Oil Chemists’ Society” 2015, tom 92 nr 1; dostęp online: https://doi.org/10.1007/s11746-014-2562-7.

4. Temme E.H., Mensink R.P., Hornstra G., Comparison of the effects of diets enriched in lauric, palmitic, or oleic acids on serum lipids and lipoproteins in healthy women and men, „The American Journal of Clinical Nutrition” 1996, nr 63 (6), str. 897–903.

5. Kabara J.J., Swieczkowski D.M., Conley A.J., Truant J.P., Fatty Acids and Derivatives as Antimicrobial Agents, „Antimicrobial Agents and Chemotherapy” 1972, t. 2, nr 1, str. 23–28; także dostęp online:

http://pubmedcentralcanada.ca/pmcc/articles/PMC444260/pdf/aac00361-0029.pdf.

6. St-Onge M.P, Ross R., Parsons W.D., Jones P.J., Medium-chain triglycerides increase energy expenditure and decrease adiposity in overweight men, „Obesity Research” 2003, t. 11, nr 3, str. 395–402.

 

Mamy coś w sam raz dla Ciebie!

Musli Bio Balans

Musli Bio Balans

jagody goji suszone, morwy białe suszone, tuba 400 g
24,99 zł
Musli Bio Aktywnych

Musli Bio Aktywnych

orzechy laskowe, czarne porzeczki liofilizowane, tuba 400 g
24,99 zł
Musli Sportowców

Musli Sportowców

quinoa (komosa ryżowa), wiśnie suszone, tuba 450 g
19,99 zł

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Komentarze podlegają moderacji - nie są publikowane automatycznie.