A gdyby tak słodycze nie tuczyły?! Czy są słodkości bez cukru, którymi można zajadać się bez wyrzutów sumienia? Mamy dla Ciebie dobrą wiadomość! Istnieją słodycze, które świetnie smakują i które Ty możesz przygotować samodzielnie – dzięki temu będziesz mógł zajadać się nimi bez wyrzutów sumienia. Nie potrzeba do tego wymyślnych składników i wielu godzin siedzenia w kuchni. Wystarczy wykorzystać kilka znanych produktów, a cukier wymienić na jego zdrowsze zamienniki. Jesteś ciekawy, co to takiego? Poniżej znajdziesz 5 przepisów na pyszne domowe słodkości. Przekonaj się, jakie to proste!
Domowy krem orzechowy à la nutella
Składniki:
-
- daktyle – 6 szt.
- orzechy laskowe – 200 g
- kakao gorzkie o obniżonej zawartości tłuszczu – 4 łyżki
- mleko roślinne – ½ szklanki
Sposób przygotowania:
- Daktyle namocz w gorącej wodzie (ok. 15-30 minut).
- Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni przez kilka minut.
- Przełóż je na suchą ściereczkę i delikatnie pocieraj, aby odkleiła się od nich skórka. Następnie wrzuć orzechy do blendera i dokładnie zmiksuj.
- Dodaj pozostałe składniki i zblenduj całość na gładką masę.
- Takim kremem można z czystym sumieniem udekorować gofry domowej roboty!
Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym
Składniki:
- owsianka jabłkowa – 100 g
- masło orzechowe – 2 łyżki
- banany – 2 szt.
- garść suszonych żurawin
Sposób przygotowania:
- Banany rozgnieć widelcem. Dodaj owsiankę, masło orzechowe, suszone żurawiny i całość wymieszaj na jednolitą masę.
- Uformuj ciastka i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 15-20 minut (ciasteczka muszą się lekko zarumienić).
Sprawdź też nasze inne przepisy na ciasteczka owsiane i rozsmakuj się w zdrowych deserach!
Budyń jaglany z owocami
Składniki:
- kasza jaglana – 1 szklanka
- mleko roślinne (kokosowe lub migdałowe) – 2 szklanki
- banan – ½ szt.
- ulubione owoce, np. truskawki, borówki, jagody, maliny
Sposób przygotowania:
- Kaszę jaglaną przepłucz zimną wodą, odcedź i przełóż do garnka.
- Zalej mlekiem i gotuj na małym ogniu (ok. 15-20 minut) do momentu, aż kasza wchłonie całe mleko.
- Po tym czasie dorzuć banana i całość zblenduj na gładką masę.
- Przełóż do miseczek i dodaj ulubione owoce, np. truskawki, borówki, jagody, maliny.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
Ciasto:
- marchewka, starta – 3,5 szklanki
- mąka owsiana – 1 szklanka
- jajka – 3 szt.
- olej kokosowy – 2 łyżki
- ksylitol – 2,5 łyżki
- proszek do pieczenia – 1,5 łyżeczki
- cynamon – 1 łyżeczka
- imbir – szczypta
- sól – szczypta
- orzechy włoskie, mielone – 2 garści
Krem:
- naturalny serek śmietankowy – 125 g
- miód – 1,5 łyżki
- płatki migdałów – garść
Sposób przygotowania:
- Oddziel białka od żółtek. Białka z dodatkiem soli ubij na sztywną pianę.
- Startą marchewkę połącz z żółtkami oraz z olejem i całość wymieszaj.
- W osobnej misce wymieszaj mąkę, cukier kokosowy, proszek do pieczenia, cynamon, imbir i zmielone orzechy. Dodaj je do mokrych składników i całość ponownie wymieszaj.
- Do gotowej masy dodaj ubite białka i całość bardzo delikatnie połącz ze sobą. Masę przełóż na blaszkę (ok. 25 x 30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piecz w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160°C przez ok. 40-50 minut (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu ciasto odstaw do wystygnięcia.
- Przygotuj krem z serka i miodu. Rozsmaruj go na wystudzonym cieście. Posyp płatkami migdałów.
Pudding chia z mango
Składniki:
- nasiona chia/tapioka – 4 łyżki (czubate)
- mleko roślinne (kokosowe lub migdałowe) – 200 ml
- mango – ½ szt.
- gorzka czekolada 80-90% – 1 kostka
Sposób przygotowania:
- Do mleka wsyp nasiona chia i całość dokładnie wymieszaj.
- Wstaw do lodówki na min. 4 godziny, a najlepiej na całą noc, aby nasiona spęczniały.
- Mango obierz ze skórki i zblenduj na gładką masę. Wyłóż ją na schłodzony pudding. Na wierzch zetrzyj kostkę gorzkiej czekolady.
Widzisz, jakie to łatwe?! Mamy nadzieję, że spodobały Ci się nasze przepisy na słodkości bez cukru i chętnie z nich skorzystasz. W końcu czasami chrupnęłoby się coś słodkiego, co nie? Słodycze zrobione własnoręcznie smakują najlepiej – i, co najważniejsze, wiesz, z jakich składników są zrobione, więc od czasu do czasu możesz się nimi delektować bez wyrzutów sumienia. Smacznego!
Komentarze:
Brak komentarzy