Owsianka znów wraca do naszego menu! I bardzo dobrze! To niesamowity posiłek, który możemy spożywać całą rodziną. Przynosi wiele korzyści w jadłospisie dzieci, dorosłych, jak i osób starszych. Jeśli jeszcze nie przekonałeś się do rozpoczynania dnia od owsianki, poznaj 5 powodów, dla których warto zmienić zdanie!
Owsianka zawiera beta-glukan
Regularne spożywanie owsianki pomaga utrzymać prawidłową masę ciała, a to za sprawą cennego beta-glukanu. Jest to frakcja rozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego wpływającego na wydłużenie działania hormonu, który odpowiada za uczucie sytości. Błonnik po połączeniu z płynami staje się lepki, dlatego usuwany jest z żołądka wolniej. To w konsekwencji sprawia, że rzadziej sięgamy po przekąski. Błonnik (rozpuszczalny i nierozpuszczalny) zawarty w owsie wpływa również na pracę jelit – reguluje ich pracę, zwiększa częstotliwość wypróżnień, dzięki czemu w organizmie nie zalegają resztki niestrawionych pokarmów.
Badania dowodzą, że beta-glukan obniża zawartość cholesterolu i cukru we krwi. Substancja ta ma jeszcze jedną, kluczową, rolę – wzmacnia odporność! Beta-glukan aktywuje komórki układu immunologicznego, które odpowiadają za eliminację obcych komórek z organizmu. Regularne spożywanie owsianki może działać zarówno prewencyjnie, jak i wspierająco w stanach osłabienia organizmu.
Owsianka jest idealna dla osób na diecie
Owsianka jest doskonałym posiłkiem na początek dnia lub na drugie śniadanie dla osób będących na diecie. Wspomnieliśmy już o dobroczynnym działaniu beta-glukanu w celu utrzymania prawidłowej masy ciała. Płatki owsiane mają również średni indeks glikemiczny i dużą wartość odżywczą. W letnie i gorące dni polecamy spożywać owsiankę na zimno, a w okresie zimowym płatki zalewamy wrzątkiem lub ciepłym mlekiem. Owsianka, którą poddajemy procesowi gotowania, zyskuje wyższy indeks glikemiczny.
Owsianka na śniadanie to świetna propozycja dla uprawiających sport. Zjadając ją 45 minut przed treningiem, zwiększymy wytrzymałość organizmu i poprawimy metabolizm. Dodatkowo zawarty w niej magnez pozytywnie wpływa na mięśnie.
Właściwości prozdrowotne owsianki
Płatki owsiane zawierają witaminy z grupy B, selen i magnez. Ta wspaniała kompozycja ma korzystny wpływ na nasz układ nerwowy – wspomaga pamięć i koncentrację, co przekłada się na szybsze zapamiętywanie i uczenie się. Dodatkowo składniki te zmniejszają poczucie zmęczenia, zarówno podczas wysiłku umysłowego, jak i fizycznego. Poprawiają nastrój i działają antydepresyjnie.
Płatki owsiane to również dawka przeciwutleniaczy, chroniących przed stresem oksydacyjnym. Spowalnianie procesów starzenia się komórek gwarantuje witamina E i flawonoidy. Właściwości antyoksydacyjne mają również awentramidy, które zapobiegają tworzeniu się w naczyniach złogów tłuszczowych. Chronią przed miażdżycą, zawałem serca i udarem mózgu.
Owsianka to błyskawiczne śniadanie
Oprócz pozytywnego wpływu na nasz organizm owsianki mają bardzo praktyczną zaletę – są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Nie musimy o poranku tracić cennych minut na długie stanie w kuchni. Wystarczy do miseczki wrzucić płatki owsiane, ulubione dodatki i… zalać ciepłym mlekiem, napojem roślinnym lub wodą! Takie śniadanie ma jeszcze jeden walor, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym – rozgrzewa! A to również ważne w trosce o dobre samopoczucie i zdrowie.
Owsianka na 1000 sposobów
Prawda jest taka, że każdego dnia możesz zjeść inną owsiankę. To nieograniczone pole do popisu dla Twojej wyobraźni! Owsianki słodkie, wytrawne, ze świeżymi owocami, suszonymi lub liofilizowanymi, z marchewką i orzechami, z pomidorami i ziołami, z leśnymi grzybami lub pieczarkami, z musem dyniowym, startym jabłkiem… i można tak wymieniać bez końca! A jeśli nie czujesz się na siłach, by wymyślać – skorzystaj z gotowych mieszanek OneDayMore, w których zadbaliśmy zarówno o skład, jak i o świetne połączenie smaków.
Komentarze:
Brak komentarzy