• 25% rabatu w Klubie
  • Darmowa dostawa od 75zł dla Klubowiczów
  • Wysyłka nawet w 24h
  • Unia Europejska

Goździki czym są, na co pomagają i czy można je jeść?

Nieodłączny element magii świąt, ważny składnik zimowej herbaty, a także wielu potraw z całego świata. Goździki, bo o nich mowa, to również mnóstwo cennych właściwości prozdrowotnych, które mogą wesprzeć Twój organizm w codziennym funkcjonowaniu. Sprawdź jakie składniki odżywcze zawierają i dlaczego warto włączyć je do swojej diety nie tylko zimą!

 Goździki rosną na drzewach!

 Popularna zimowa przyprawa to tak naprawdę pąki kwiatów zerwane z drzew goździkowca korzennego. Rośliny uprawia się głównie w Indonezji i to stamtąd pochodzi znaczna część goździków trafiających do Europy. Oprócz tego ich plantacje możemy znaleźć na Zanzibarze, Sri Lance, a także w Indiach oraz kilku innych azjatyckich krajach. Niezależnie od państwa pochodzenia, nierozkwitłe pąki kwiatów zrywa się bardzo często ręcznie i suszy w określonych warunkach przez kilka dni.

Cenna przyprawa ze Wschodu

Do Europy orientalna przyprawa dotarła za sprawą kupców z Bliskiego Wschodu i od samego początku była wysoce ceniona ze względu na właściwości smakowe oraz lecznicze. Była też niezwykle droga, a zdobycie jej graniczyło z cudem. Nie zmieniło się to również w czasach kolonialnych… Holendrzy, gdy tylko odkryli indonezyjskie uprawy goździków, starali się zapewnić sobie monopol na import cennego produktu do Europy. Na szczęście obecnie sytuacja wygląda zupełnie inaczej i bez problemu możemy znaleźć goździki w większości sklepów. A zdecydowanie warto, bo ich właściwości lecznicze znane są ludziom od co najmniej kilku tysięcy lat. Z goździków i ich prozdrowotnego działania korzystały niemal wszystkie starożytne cywilizacje – od Bliskiego Wschodu po cesarskie Chiny.

Właściwości goździków

Pąki kwiatów goździkowca, choć malutkie, są wypełnione cennymi składnikami odżywczymi. Możemy znaleźć w nich między innymi wapń, który wzmacnia układ kostny i przyspiesza jego regenerację. Goździki mogą zawierać również potas oraz sód – pierwiastki niezbędne do prawidłowego przewodnictwa nerwowego, a więc i do poprawnego działania układu nerwowego. Najcenniejszym składnikiem odżywczym, który zawierają goździki są jednak związki fenolowe w formie olejków eterycznych. To właśnie one odpowiadają za charakterystyczny zapach, który nieodłącznie kojarzy nam się z przyprawą. Polifenole posiadają silne właściwości bakteriobójcze oraz przeciwgrzybicze. Badania naukowe wykazały, że skutecznie przeciwdziałają one rozwojowi bakterii E. coli i innych groźnych dla człowieka szczepów. Ponadto goździki mogą wykazywać również działanie przeciwbólowe – tradycyjnie stosowano je szczególnie w przypadku bólu zębów. Istnieją również badania sugerujące pozytywny wpływ na działanie wątroby, jaki może przynieść włączenie goździków do swojej diety. Według naukowców mogą one działać ochronnie na ten ważny organ i wspomagać usuwanie z organizmu toksyn. Medycyna ludowa łączyła właściwości suszonych pąków goździkowca również z leczeniem wrzodów, ale póki co brakuje badań potwierdzających tę teorię. Goździki zawierają liczne składniki odżywcze i zdecydowanie warto sięgać po nie częściej niż tylko zimą. Przez cały rok, a szczególnie w okresach niepogody lub zwiększonego narażenia na infekcje, ich właściwości antyseptyczne mogą okazać się niezastąpionym wsparciem dla naszej odporności.

Goździki – z czym to się je?

No dobrze, wiemy już, że goździki są pełne prozdrowotnych właściwości, ale w jaki sposób je spożywać? Cierpkie kuleczki o intensywnym aromacie raczej nie mają wielu zwolenników jedzenia ich tak po prostu. Zwykle stanowią więc dodatek podkreślający danie i trzeba przyznać, że w tej roli spisują się naprawdę doskonale! Goździki można z powodzeniem dodać do wszelkiego rodzaju słodkości, którym nadadzą korzennego aromatu i wzbogacą ich smak. Oprócz tego popularne jest wykorzystanie suszonych pąków do przygotowania zup, a także mięs – czy to w formie marynaty, czy jako przyprawę do sosu. Przede wszystkim jednak goździki doskonale komponują się z napojami, szczególnie tymi podawanymi na gorąco. Zimowe herbaty, napary ziołowe, czy grzane wino nie smakowałyby tak dobrze, gdyby nie dodatek małych, niepozornych kuleczek. My szczególnie polecamy pełen zdrowej mocy napar w sam raz na chłodne dni. Zapewniamy, że doskonale rozgrzewa i dodaje energii w nawet najmroźniejszy poranek. Przepis na jego przygotowanie znajdziecie poniżej!

Napar z pomarańczy i goździków

Składniki:

  • 2 duże pomarańcze
  • Garść goździków
  • Dwie łyżki miodu
  • Kawałek korzenia imbiru – mniej więcej 3 centymetry

Sposób przygotowania:

Do dużego dzbanka lub karafki wyciśnij sok z jednej pomarańczy. Drugą pokrój w grube plastry i również wrzuć do środka. Dodaj pokrojony cienko imbir oraz miód i goździki, a całość zalej wodą o temperaturze około 80℃. Gotowe… i bardzo zdrowe!

Komentarze:

Brak komentarzy