Kuchnia odpornych! Co jeść, by wzmacniać
swój organizm? (3 PRZEPISY!)

Dbaj o siebie, zmień nawyki na lepsze, wzmacniaj swoją odporność takie komunikaty docierają dziś do nas ze zdwojoną siłą. Mają za zadanie uświadomić nam, że jesteśmy najlepszymi sprzymierzeńcami organizmu w walce z wirusami i bakteriami.

W jaki sposób jednak zabrać się do wprowadzenia w życie zmian, które sprawią, że wzmocnimy swoją odporność? I jakie właściwie powinny to być zmiany?

Odporność organizmu zależy między innymi od trybu życia i ogólnego stanu zdrowia każdego z nas. Nikt nie ma jednak wątpliwości, że zbilansowana, właściwie skomponowana dieta odgrywa kluczową rolę w procesie wzmacniania naszego organizmu, a w konsekwencji – w budowaniu odporności.

Każda ważna zmiana zaczyna się od pierwszego kroku, dlatego przygotowaliśmy dla Was kilka prostych przepisów. Każdy z tych posiłków przygotujecie z podstawowych produktów – bez konieczności wychodzenia z domu na długie zakupy.

 

ŚNIADANIOWY BOWL, BO DOBRZE JEST ŁĄCZYĆ SIŁY!

Świeże, sezonowe owoce, musli o dobrym składzie i jogurt (naturalnie, że naturalny). Brzmi jak przepis na wartościowy posiłek? Słusznie, bo składniki, z których skomponujemy nasz śniadaniowy bowl, mogą wzmocnić odporność naszego organizmu!

Musli Odpornościowe OneDayMore nie znalazło się na liście składników przez przypadek. Wybraliśmy je do śniadaniowego bowla ze względu na zawartość trzech cennych składników mineralnych, których nie powinno zabraknąć w naszej codziennej diecie, szczególnie wówczas, gdy staramy się wzmocnić organizm i przygotować go do obrony przed czynnikami chorobotwórczymi.

Mowa tu o cynku, żelazie i miedzi – trójcy składników wspierających naszą odporność! Jakie są ich zasługi? Cynk odgrywa istotną rolę w odpowiedzi immunologicznej. Jego niedobór może wywoływać obniżenie produkcji limfocytów. Także odpowiednia podaż żelaza jest istotna dla prawidłowego funkcjonowania limfocytów. Niedobór tego składnika zwiększa ryzyko infekcji.

Wymienione pierwiastki, wraz z miedzią, są niezbędne dla aktywności enzymów, która przekłada się na odporność organizmu.

 

Składniki:

 

Sposób przygotowania:

Musli łączymy w miseczce z jogurtem i siemieniem lnianym. Mieszamy. W miseczce, obok musli z jogurtem, układamy ulubione świeże owoce pokrojone w słupki lub w kostkę.

 

TYLE SŁOŃCA W JEDNEJ SZKLANCE, CZYLI ŻÓŁTY KOKTAJL MOCY

Na pewno nieraz słyszeliście o składnikach tego koktajlu w kontekście wzmacniania odporności organizmu. Nie bez przyczyny wspomina się o nich tak często: kurkuma (dzięki zawartości kurkuminy) wykazuje działanie antyoksydacyjne, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. Podobne właściwości posiada imbir.

W połączeniu z pomarańczą, miodem i mlekiem migdałowym (bogatym w witaminę E) te dwa superskładniki tworzą pyszny koktajl, który doda Ci sił w ciągu dnia.

 

Składniki:

  • pomarańcze – 2 szt.
  • jabłko – 1 szt.
  • świeży imbir – ok. 1 cm
  • kurkuma – ½ łyżeczki
  • miód – 1 łyżka
  • napój migdałowy – 150 ml

 

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.

 

NIE-TAKI-ZWYKŁY GULASZ WARZYWNY

Jednogarnkowe dania z wykorzystaniem pomidorów i innych warzyw jako dodatków znają i dość często przygotowują wszyscy, ale ten przepis ma w arsenale składników kilku ważnych sprzymierzeńców naszej odporności. O imbirze i kurkumie wspominaliśmy już przy okazji koktajlu, pora więc przyjrzeć się czosnkowi, marchewce i natce pietruszki.

Czosnek, dzięki zawartości allicyny, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, marchew zawiera imponujące ilości beta-karotenu (prowitaminy A), który wzmacnia ogólną odporność organizmu, a natka pietruszki to prawdziwa bomba witaminowa – znajdziemy w niej więcej witaminy C niż w pomarańczach. Wiecie już zatem, co zjeść na obiad, gdy odporność potrzebuje wsparcia?

 

Składniki:

  • ciecierzyca w zalewie – 200 g
  • pomidory (lub pomidory z puszki) – 3 szt. (lub 300 g)
  • marchew – 2 szt.
  • czosnek – 4 ząbki
  • cebula – 1 szt.
  • imbir – ok. 1 cm
  • kurkuma – 1 łyżeczka
  • sól i pieprz
  • kasza pęczak – 200 g
  • natka pietruszki – ½ pęczka
  • olej rzepakowy – do smażenia

 

Sposób przygotowania:

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.

Cebulę pokrojoną w kostkę smażymy na patelni na rozgrzanym oleju. Dodajemy czosnek pokrojony w plasterki i imbir starty na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy marchew pokrojoną w kostkę. Doprawiamy kurkumą. Smażymy, aż smaki się połączą.

Dodajemy odcedzoną ciecierzycę i pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy i dusimy do miękkości marchewki. W razie potrzeby podlewamy odrobiną wody.

Gdy marchew zmięknie, posypujemy całość posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ugotowaną kaszą.