• Darmowa dostawa od 89zł dla Klubowiczów
  • Ostatnia wysyłka przed Wielkanocą 28.03. kolejna 02.04.
  • Unia EuropejskaFlaga Unii Europejskiej
  • Wyszukiwarka
  • Zaloguj się
  • Koszyk
    Przycisk zamknięcia

    Twój koszyk jest pusty

OneDayMore Polska
Wybierz sklep
Dodano: 24.05.2023

Nocna owsianka – co to jest i jak zrobić?

Mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Tymczasem wielu z nas cierpi na wieczny brak czasu o poranku – próbujemy zdążyć na czas do pracy, do szkoły, zaprowadzić dzieci do żłobków czy przedszkoli. Jak więc przygotować szybkie, pożywne i wartościowe śniadanie, którego przygotowanie nie wpłynie na poranną walkę z czasem? Rozwiązaniem jest nocna owsianka!

Co to jest nocna owsianka?

Nocna owsianka to nic innego jak owsianka bez gotowania. To świetne rozwiązanie dla zabieganych, a jednak dbających o zdrowe odżywianie. Wystarczy, że dzień wcześniej wieczorem nasypiesz płatki owsiane do miseczki (np. 4 łyżki płatków owsianych górskich), zalejesz wodą, mlekiem lub napojem roślinnym i wstawisz na noc do lodówki. Przez noc płatki napęcznieją i zmiękną. Są dwie opcje – dodatki możesz dorzucić razem z płatkami lub rano. Owsiankę po wyjęciu z lodówki możesz podgrzać lub zjeść na zimno. Jeśli przygotujesz owsiankę w słoiczku lub zamykanym pojemniku – możesz ją zabrać do pracy lub szkoły jako drugie śniadanie.

Dlaczego warto robić nocne owsianki?

Przede wszystkim oszczędzasz czas – wieczorem poświęcasz raptem kilka minut na przygotowanie, natomiast rano masz już gotowy do zjedzenia posiłek. Dzięki szerokiemu wachlarzowi dodatków – od świeżych owoców, przez liofilizowane, po różnego rodzaju orzechy i nasiona – każdego dnia możesz przygotowywać inną owsiankę! Takie śniadania się nie nudzą!

Owsianka to również moc korzyści dla Twojego organizmu. Płatki owsiane są bogate w błonnik pokarmowy, który wpływa pozytywnie na pracę układu pokarmowego i zapewnia uczucie sytości na długie godziny. Obecne w płatkach owsianych β-glukany, które stanowią rozpuszczalną frakcję błonnika pokarmowego, pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. Owsianka to również bogactwo witamin i składników mineralnych. Na uwagę zasługują witaminy z grupy B – głównie tiamina, która wspomaga prawidłową pracę serca i wykazuje działanie antyoksydacyjne, oraz kwas foliowy – szczególnie ważny w diecie kobiet w ciąży, ponieważ zapobiega powstawaniu wad w obrębie układu nerwowego płodu. Wśród składników mineralnych warto wymienić:

  • magnez – zapewnia poprawne funkcjonowanie mięśni i serca,
  • żelazo – odgrywa ważną rolę w budowaniu i funkcjonowaniu układu nerwowego,
  • cynk – wpływa na skórę i gojenie się ran,
  • fosfor – zapewnia prawidłową budowę kości i zębów.

Jak przygotować owsiankę nocną?

Przygotowanie nocnej owsianki jest bardzo proste. Wybierz swoje ulubione płatki owsiane, np. górskie, i wsyp je do naczynia. Wybierz, czym chcesz zalać płatki – może to być mleko, napój roślinny, woda, jogurt naturalny lub kefir. Proporcje zależą od Ciebie – jedni wolą rzadszą owsiankę, inni gęstszą – zachęcamy do eksperymentowania! Na tym etapie możesz również dodać swoje ulubione dodatki – np. garść sezonowych owoców, kilka posiekanych orzechów, łyżkę masła orzechowego, a całość posypać nasionami chia, słonecznika lub pestkami dyni. Możesz dosłodzić owsiankę miodem lub syropem klonowym. Tak przygotowaną owsiankę wkładamy do lodówki na całą noc. Jeśli Twoja owsianka jest na bazie wody, mleka lub napoju roślinnego, możesz ją rano podgrzać. Jednak wszystkie smakują świetnie na zimno. Etap dodawania dodatków możesz pominąć wieczorem i przenieść na rano bezpośrednio przed zjedzeniem.

Przepisy na nocną owsiankę

Aby zrobić nocną owsiankę, musisz znać podstawowe zasady jej przygotowania (o tym wspomnieliśmy powyżej). Aby skomponować smaczne śniadanie, potrzebujesz dobrych jakościowo składników i… możesz zacząć mieszać i sprawdzać połączenia smakowe. Wykorzystuj takie dodatki, jakie lubisz. Owsiankę możesz przygotować w wersji wegańskiej, niskokalorycznej, a nawet wytrawnej – wszystko zależy od Twojej inwencji! Podstawą mogą być płatki owsiane, ale również gotowe owsianki z dodatkami OneDayMore, które nie zawierają w składzie oleju palmowego, syropu glukozowo-fruktozowego, konserwantów i sztucznych barwników. Jeśli nie masz pomysłu na swoją pierwszą owsiankę, poniżej znajdziesz trzy inspirujące przepisy!

Owsianka bananowa z malinami i migdałami

Wykorzystaj owsiankę bananową OneDayMore bez cukru – zalej ją wybranym mlekiem lub napojem roślinnym, dodaj garść malin (mogą być świeże lub liofilizowane) i kilka posiekanych migdałów. W ciągu nocy smaki owsianki przegryzą się, a rano zjesz pyszne, pożywne śniadanie!

Rozgrzewająca owsianka pomarańczowa z chili

Owsianka pomarańczowa z chili OneDayMore może być świetną bazą rozgrzewającej owsianki na chłodne poranki. Odmierz porcję owsianki, wsyp do miski, zalej mlekiem krowim lub roślinnym. Dodaj liofilizowane wiśnie lub żurawiny. Posiekaj drobno dwie kostki gorzkiej czekolady. Owsiankę możesz rano podgrzać i jeść na ciepło.

Owsianka z czarną porzeczką na jogurcie

Wybierz owsiankę z fińskimi płatkami owsianymi z białą czekoladą i czarnymi porzeczkami – odmierz porcję, wsyp do miseczki. Dodaj jogurt naturalny lub grecki. Dodaj łyżkę nasion chia i garść świeżych borówek. To idealne śniadanie na letni poranek!

A Ty jak przygotowujesz swoją owsiankę? Napisz w komentarzu, jaki jest Twój ulubiony przepis na owsiankę! Jesteśmy ciekawi Twoich sposobów!

Komentarze:

Brak komentarzy