Każdy z nas ma od czasu do czasu ochotę na coś słodkiego. Są tacy, którzy potrafią zaspokoić taki apetyt owocem. Są też tacy, którzy, kiedy im powiesz: „jak chcesz coś słodkiego, zjedz jabłko”, przewrócą oczami ze zniecierpliwieniem, bo przecież wiadomo, że „coś słodkiego” to znaczy ni mniej, ni więcej, tylko „coś z czekoladą”! A jednak, kiedy już nasycą się upragnioną słodyczą, czują dyskomfort zwany przez niektórych sumieniem… I właśnie dla nich jest ten artykuł.
To, że czekolada uszczęśliwia, to nie mit! Faktem jest też jednak to, że na dłuższą metę cukier obecny w przetworzonych słodyczach nie ma korzystnego wpływu ani na nasz organizm, ani na nasze samopoczucie. Im więcej jemy słodkich rzeczy, tym bardziej nasz organizm się ich domaga. Najtrudniej odmówić sobie batona, kiedy… jest w naszym domu. Został kupiony na czarną godzinę, która wybija w różnych momentach: po źle przespanej nocy, w chwili smutku, napięcia miesiączkowego albo nawet nudy. Dlatego takie ważne jest, żeby już na poziomie zakupów dokonywać wyborów korzystnych dla naszego organizmu. Nie chodzi bowiem o wyeliminowanie wszelkich przyjemności związanych z jedzeniem, ale o zastąpienie szkodliwych produktów mniej szkodliwymi albo wręcz służącymi naszemu zdrowiu. Argument, że zdrowa żywność jest droższa, nie ma tu racji bytu: uzależnienie od słodyczy kosztuje naprawdę sporo, nie mówiąc o kłopotach zdrowotnych wynikających z otyłości. Na rynku pojawia się coraz więcej „zdrowych ciastek”, „zdrowych batonów” i „zdrowych przekąsek”. Są u nas dostępne takie „słodycze” – kulki zbożowe o świetnym składzie. Taka forma gotowych produktów jest bardzo wygodna i zapewnia natychmiastowe zaspokojenie potrzeby zjedzenia czegoś słodkiego. Jeśli masz jednak trochę więcej czasu, zrób sobie coś pysznego samodzielnie! Własnoręcznie przygotowane słodycze gwarantują Ci nie tylko kontrolę nad składem, ale dadzą Ci mnóstwo satysfakcji. Sprawdzą się nie tylko w domowym zaciszu; może zachwycą Twoich przyjaciół albo uatrakcyjnią dziecięce przyjęcie, kiedy coraz bardziej świadomi rodzice starają się uchronić swoje szkraby przed spożywaniem cukru, choć dzieciństwo bez słodkości wydaje się nam czymś smutnym…
Rozsmakuj się w alternatywnych składnikach, a otworzy się przed Tobą bogactwo możliwości. Być może po pewnym czasie smak zwykłych kupnych słodyczy wyda Ci się dziwny i „chemiczny” i nigdy już do niego nie powrócisz!
Realizacji takiego planu sprzyja fakt, że w większości sklepów dostępne są już „te lepsze” produkty, ponieważ stosunek do żywienia zmienia się szybko i na dużą skalę. To już nie elitarny trend, tylko tendencja. W każdym dyskoncie dostaniesz brązowy cukier i różową sól, roślinne napoje i pasty z etykietami zapewniającymi, że są bez oleju palmowego lub wolne od GMO. Zawsze jednak warto czytać owe etykiety skrupulatnie i uważnie.
Zanim jednak wybierzesz się na następne zakupy, koniecznie przeczytaj nasze przepisy na czekoladowe desery – dowiedz się, co będzie Ci potrzebne, żeby przygotować sobie coś tak obłędnie pysznego, że zaspokoi to każdą ochotę na coś słodkiego, w dodatku bez poczucia winy, że nie sięgnęłaś po jabłko…
Lody czekoladowe bez cukru
- 3 mrożone, przejrzałe banany
- 1/3 szklanki kakao w proszku
- opcjonalnie 2-3 łyżki pasty orzechowej
- szczypta soli
- pokruszona ciemna czekolada
Zmiksuj mrożone banany, kakao i masło w blenderze na gładką masę. Jeśli jest za gęsta, dodaj odrobinę mleka. Dosyp pokruszoną czekoladę, delikatnie zamieszaj. Podawaj od razu.
Czekoladowe pralinki z daktyli
- 2 filiżanki daktyli bez pestek
- 2-4 łyżki mąki kokosowej
- orzechy pekan (około 36 sztuk)
- 1 szklanka rozpuszczonych kawałków gorzkiej czekolady
- sól morska do posypania
Zmiksuj daktyle w blenderze, stopniowo dodawaj mąkę kokosową i kontynuuj miksowanie aż do uzyskania w miarę jednolitej masy, która da się łatwo formować.
Uformuj z masy równe kulki, lekko je rozpłaszcz dłonią i ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdej połóż orzechy pekan i polej je rozpuszczoną na parze czekoladą. Kiedy czekolada zacznie zastygać, posyp ją solą i wstaw do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Ciasto z musli czekoladowym
Składniki:
- Owoce:
- ok.500-600 g różnych owoców
- 1 łyżeczka masła
Kruszonka:
- 100 g zimnego masła
- 2/3 szklanki brązowego cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka musli czekoladowego
- 1 łyżka skórki otartej z cytryny
Foremkę do zapiekania (najlepiej ceramiczną) posmaruj cienko masłem, wsyp opłukane, wypestkowane i osuszone owoce. Większe owoce pokrój na kawałki.
Zimne masło pokrój w kostkę i rozetrzyj delikatnie palcami z cukrem, mąką, musli i skórką z cytryny aż do uzyskania kruszonki.
Posyp kruszonką owoce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekaj 25 minut lub do zarumienienia się kruszonki.
Deser można podawać z lodami.
Życzymy udanych czekoladowych działań i dużo radości podczas konsumpcji. Bo jak tu się nie cieszyć, kiedy folgujemy naszym zmysłom, a do tego dostarczamy sobie cennych witamin i minerałów, białka z orzechów i magnezu z czekolady… Życie jest piękne!
Komentarze:
Brak komentarzy