Na półmetku zimy często narzekamy na brak sił i ochoty do podejmowania aktywności, a brak słońca i krótkie dni wcale nie motywują nas do tego, by wziąć większy rozbieg i przełamać sezonowy marazm. Energetycznego wsparcia potrzebują również Ci, których wcale nie trzeba namawiać do ruchu na mrozie i w śniegu: po każdym zimowym szaleństwie dobrze jest przecież uzupełnić siły.
A gdyby tak zawsze mieć pod ręką baterie, dzięki którym nasz organizm mógłby liczyć na zastrzyk zdrowej energii? Brzmi dość nieprawdopodobnie, ale to pomysł, którego nie musimy wkładać między bajki. W roli takich baterii z powodzeniem sprawdzą się bowiem batony mocy, które przygotujecie samodzielnie z wykorzystaniem musli OneDayMore!
Chociaż na rynku znajdziemy sporo gotowych produktów, które wspierają aktywne osoby w uzupełnianiu niedoborów energii, warto poświęcić czas na opracowanie ich domowych wersji. Batony, które przygotujesz od podstaw we własnej kuchni będą dopasowane do Twoich potrzeb i smaków, a ich skład – w pełni naturalny. Wykorzystując musli OneDayMore jako bazę takich energetycznych słodkości nie musisz martwić się też o kompletowanie składników – różnorodność dodatków, które znajdziesz w naszych mieszankach sprawi, że gotowe batony będą chrupiące, odżywcze i pełne dobrze połączonych smaków. Co zatem powinno znaleźć się w batonach, które pozwolą nam włączyć się w zimowe aktywności z zapasem zdrowej energii, zregenerować po zimowym joggingu lub wypadzie na łyżwy i odzyskać siły po dniu spędzonym na stoku?
Zanim wkroczymy do kuchni, warto poznać, które zdecydowanie mają tę moc! Ich supersiła to wysoka wartość energetyczna, którą warto zamknąć w domowym batonie. Nie musicie szukać daleko – Musli Sportowców, Musli Bio Aktywnych i Musli Zimowe OneDay More mają w składzie kilka takich składników. To między innymi płatki jaglane i gryczane, orzechy, nasiona chia i gorzka czekolada. Wybierz jeden z dwóch przepisów na naturalną energię, by w pełni cieszyć się zimą i smakiem musli OneDayMore!
Zimowa rozgrzewka – czekoladowo-korzenne batony mocy z kaszą jaglaną
Składniki:
Kaszę płuczemy i gotujemy w 1 szklance wody przez ok. 15 minut (do odparowania płynu.) Dodajemy pokruszoną czekoladę i skórkę startą z pomarańczy. Mieszamy, aż składniki się połączą.
Musli Zimowe OneDayMore przesypujemy do miski. Dodajemy masę czekoladową i dokładnie mieszamy, ugniatając składniki. Dodajemy miód. Jeśli masa jest zbyt płynna, dosypujemy więcej musli.
Masę na batony wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mocno dociskamy i wyrównujemy z wierzchu. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny do zestalenia składników. Po tym czasie blok kroimy na mniejsze prostokąty – batony mocy gotowe!
Czarne na białym – batony mocy z polewą czekoladową
Składniki:
Musli Sportowcow OneDayMore przesypujemy do dużej miski. W rondelku łączymy masło orzechowe z miodem lub syropem klonowym. Podgrzewamy i mieszamy, aż składniki roztopią się i połączą.
Rozpuszczone masło przelewamy do musli i dokładnie mieszamy, ugniatając składniki. Gdy się połączą, przekładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dociskamy i wyrównujemy wierzch bloku i odstawiamy go do ostygnięcia, a następnie do lodówki na min. pół godziny.
Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w rondelku z olejem kokosowym. Mieszamy, aż składniki się połączą. Schłodzoną masę na batony polewamy z wierzchu czekoladą i odstawiamy do zestalenia. Gdy czekolada stężeje, kroimy blok na mniejsze części.
Komentarze:
Brak komentarzy