• 25% rabatu w Klubie
  • Darmowa dostawa od 75zł dla Klubowiczów
  • Szybka dostawa
  • Unia Europejska

Batoniki z musli. Przepisy na energetyczne batony mocy dla aktywnych

Na półmetku zimy często narzekamy na brak sił i ochoty do podejmowania aktywności, a brak słońca i krótkie dni wcale nie motywują nas do tego, by wziąć większy rozbieg i przełamać sezonowy marazm. Energetycznego wsparcia potrzebują również Ci, których wcale nie trzeba namawiać do ruchu na mrozie i w śniegu: po każdym zimowym szaleństwie dobrze jest przecież uzupełnić siły.

A gdyby tak zawsze mieć pod ręką baterie, dzięki którym nasz organizm mógłby liczyć na zastrzyk zdrowej energii? Brzmi dość nieprawdopodobnie, ale to pomysł, którego nie musimy wkładać między bajki. W roli takich baterii z powodzeniem sprawdzą się bowiem batony mocy, które przygotujecie samodzielnie z wykorzystaniem musli OneDayMore!

Chociaż na rynku znajdziemy sporo gotowych produktów, które wspierają aktywne osoby w uzupełnianiu niedoborów energii, warto poświęcić czas na opracowanie ich domowych wersji. Batony, które przygotujesz od podstaw we własnej kuchni będą dopasowane do Twoich potrzeb i smaków, a ich skład – w pełni naturalny. Wykorzystując musli OneDayMore jako bazę takich energetycznych słodkości nie musisz martwić się też o kompletowanie składników – różnorodność dodatków, które znajdziesz w naszych mieszankach sprawi, że gotowe batony będą chrupiące, odżywcze i pełne dobrze połączonych smaków. Co zatem powinno znaleźć się w batonach, które pozwolą nam włączyć się w zimowe aktywności z zapasem zdrowej energii, zregenerować po zimowym joggingu lub wypadzie na łyżwy i odzyskać siły po dniu spędzonym na stoku?

Zanim wkroczymy do kuchni, warto poznać, które zdecydowanie mają tę moc! Ich supersiła to wysoka wartość energetyczna, którą warto zamknąć w domowym batonie. To między innymi płatki jaglane i gryczane, orzechy, nasiona chia i gorzka czekolada. Wybierz jeden z dwóch przepisów na naturalną energię, by w pełni cieszyć się zimą i smakiem musli OneDayMore!

Zimowa rozgrzewka – czekoladowo-korzenne batony mocy z kaszą jaglaną

Składniki:

  • Granola Zimowa – 300 g
  • kasza jaglana – ½ szklanki
  • gorzka czekolada – 100 g
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • miód lub syrop klonowy – 2 łyżki
  • cynamon (opcjonalnie) – 1 łyżeczka

Sposób przygotowania:

  1. Kaszę płuczemy i gotujemy w 1 szklance wody przez ok. 15 minut (do odparowania płynu).
  2. Dodajemy pokruszoną czekoladę i skórkę startą z pomarańczy.
  3. Mieszamy, aż składniki się połączą.
  4. Musli przesypujemy do miski. Dodajemy masę czekoladową i dokładnie mieszamy, ugniatając składniki. Dodajemy miód. Jeśli masa jest zbyt płynna, dosypujemy więcej musli.
  5. Masę na batony wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Mocno dociskamy i wyrównujemy z wierzchu.
  6. Wstawiamy do lodówki na min. 2 godziny do zestalenia składników. Po tym czasie blok kroimy na mniejsze prostokąty – batony mocy gotowe!

Czarne na białym – batony mocy z polewą czekoladową

Składniki:

  • Musli Proteinowe dla Sportowców – 300 g
  • masło orzechowe – 125 g
  • miód lub syrop klonowy – 2 łyżki
  • czekolada gorzka – 100 g
  • olej kokosowy – 1 łyżka

Sposób przygotowania:

  1. Musli przesypujemy do dużej miski. W rondelku łączymy masło orzechowe z miodem lub syropem klonowym. Podgrzewamy i mieszamy, aż składniki roztopią się i połączą.
  2. Rozpuszczone masło przelewamy do musli i dokładnie mieszamy, ugniatając składniki.
  3. Gdy się połączą, przekładamy masę na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dociskamy i wyrównujemy wierzch bloku i odstawiamy go do ostygnięcia, a następnie do lodówki na min. pół godziny.
  4. Czekoladę kruszymy i rozpuszczamy w rondelku z olejem kokosowym. Mieszamy, aż składniki się połączą.
  5. Schłodzoną masę na batony polewamy z wierzchu czekoladą i odstawiamy do zestalenia. Gdy czekolada stężeje, kroimy blok na mniejsze części.
Komentarze:

Brak komentarzy


Jesteśmy już
w 16 krajach!*
Razem zaczynaliśmy dzień
już ponad
140 MLN RAZY!
*Znajdziesz nas w sieci Lidl