Ze świętami tak to już jest, że najpierw mówimy: Zostaw, to na święta! A później: Jedz, bo się zmarnuje! Bywa jednak, że z jedzeniem niektórych rzeczy nie ma problemu tak przed świętami, jak i po nich. W końcu kto z nas nie podkradał kiedyś słodyczy z choinki?
Imbirowo-piernikowe bombki oprószone świąteczną granolą to szansa na cudowne spędzenie przedświątecznego czasu. Zaproście domowników do ich wspólnego przygotowywania lub zróbcie je samodzielnie! Jakkolwiek byście się za nie zabierali, jedno jest pewne – roztoczą cudowną, świąteczną woń w Waszych domach i szybko znikną z choinki!
PRZEPIS 1
Imbirowo-piernikowe bombki oprószone świąteczną granolą
Składniki:
- granola świąteczna – 100 g
- mąka – 2 szklanki
- miód – 4 łyżki
- jajko – 1 szt.
- masło – 150 g
- starty imbir – 1,5 łyżki
- cukier – 1/3 szklanki
- przyprawa do piernika – 2 łyżeczki
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- cynamon – 1 łyżeczka
Przygotuj:
- foremkę do wycinania ciasteczek
- sznurek do zawieszania bombek
- folię spożywczą
- papier do pieczenia
- piekarnik nagrzany do 180°C
Przygotowanie:
KROK 1: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
W misce łączymy wszystkie suche składniki. W drugiej misce ucieramy masło, cukier, jajko, imbir i miód.
KROK 2: WYRABIAMY CIASTO
Do miski z mokrymi składnikami stopniowo dodajemy suche składniki i dokładnie wyrabiamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
KROK 3: WYKRAWAMY CIASTECZKA
Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy, nadając mu kształt okręgu o grubości ok. 3 mm. Wycinamy ciasteczka za pomocą foremki. Na górze każdego ciasteczka wycinamy nożem dziurkę na sznurek. Ciastka posypujemy granolą i dociskamy ją lekko do ciasta.
Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180°C przez ok. 10-15 minut.
KROK 4: NAWLEKAMY CIASTECZKA NA SZNURKI
Ciastka odstawiamy do wystudzenia, a następnie przez dziurki przewlekamy sznurki i zawiązujemy supełki. Gotowe bombki wieszamy na choince.
PRZEPIS 2
Owsiankowe pierniczki z jabłkiem i cynamonem
Składniki:
- owsianka jabłkowa z cynamonem – 150 g
- miód – ¼ szklanki
- masło – 80 g
- cukier puder – ½ szklanki
- jajko – 1 szt.
- mąka pszenna – 2 szklanki
- soda oczyszczona – 1 łyżeczka
- przyprawa korzenna do pierników – 1 łyżka
- cynamon – 1 łyżeczka
Przygotuj:
- blender
- foremki do wykrawania pierniczków
- sznurek do zawieszania pierniczków
- papier do pieczenia
- piekarnik nagrzany do 180°C
Przygotowanie:
KROK 1: ROZPUSZCZAMY MIÓD I MASŁO
Miód, masło i cukier podgrzewamy w rondelku. Całość mieszamy do momentu rozpuszczenia składników i odstawiamy do przestudzenia.
KROK 2: ŁĄCZYMY SKŁADNIKI
Owsiankę dokładnie blendujemy. Łączymy ją w misce razem z pozostałymi sypkimi składnikami, następnie z masłem, miodem i cukrem. Wyrabiamy ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie, dodajemy więcej miodu. Zbyt miękkie ciasto wstawiamy na 20 minut do lodówki, aby lepiej się wałkowało.
KROK 3: WYKRAWAMY PIERNICZKI
Ciasto wałkujemy, nadając mu kształt okręgu o grubości ok. 3 mm. Wykrawamy pierniczki za pomocą foremek. Na górze każdego pierniczka wycinamy nożem dziurkę na sznurek. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy ok. 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
KROK 4: NAWLEKAMY PIERNICZKI NA SZNURKI
Pierniczki odstawiamy do wystudzenia, a następnie przez dziurki przewlekamy sznurki i zawiązujemy supełki. Gotowe pierniczki wieszamy na choince.
Komentarze:
Brak komentarzy