Rozmaryn – właściwości lecznicze i zastosowanie zioła

Rozmaryn jest silnie pachnącym zielem, które wykorzystywali już starożytni. Najbardziej znany jest pod postacią przyprawy dodawanej do dań, jednak można z niego również pozyskać olejek rozmarynowy, a ze świeżych liści przygotujemy napary, które skutecznie obniżą poziom cukru we krwi, złagodzą bóle brzucha i wspomogą pracę wątroby. Jakie jeszcze właściwości prozdrowotne ma rozmaryn?

Co to jest rozmaryn?

Rozmaryn lekarski należy do roślin jasnotowatych. Jej liście są wąskie i wiecznie zielone, charakteryzują się mocno aromatycznym zapachem. Pochodzi z regionów Morza Śródziemnego, ale obecnie można ją spotkać praktycznie wszędzie. Bardzo często rośnie w przydomowych ogródkach. Świeże gałązki często trafiają na stół wraz z daniami mięsnymi, warzywami, serami lub w okresie jesiennym są jednym ze składników rozgrzewających herbat. Suszony rozmaryn najczęściej występuje jako składnik mieszanki ziół prowansalskich. Łodyga rozmarynu może być użyta jako szpilka do szaszłyków – nada ona daniu mocniejszy, bardziej sosnowy aromat.

Rozmaryn – właściwości lecznicze

Rozmaryn zaliczany jest do roślin leczniczych ze względu na zawarte w nim olejki eteryczne w tym rozmarynowy, flawonoidy (luteolina i diosmetyna), garbniki, kwasy fenolowe oraz triterpeny. Wskazują one właściwości antybiotyczne, przeciwzapalne i cytotoksyczne. Pomagają łagodzić kolkę nerkową, astmę czy choroby zapalne. Rozmaryn lekarski może działać również rozkurczowo – łagodzi skurcze żołądka, poprawia trawienie, wspomaga leczenie pęcherzyka żółciowego czy chorób jelit. Jakie jeszcze właściwości lecznicze wykazuje rozmaryn:

– wspiera odporność,

– działa przeciwutleniająco i przeciwzapalne,

– ma działanie relaksacyjne,

– pomaga utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi,

– wspomaga pamięć i koncentrację,

Rozmaryn – zastosowanie

Jak widać, warto korzystać z bogactwa jakie ma w sobie rozmaryn. Oto kilka przykładów, gdzie rozmaryn możemy zastosować.

Rozmaryn świetnie sprawdza się w kuchni jako przyprawa w postaci świeżych lub suszonych liści. Idealnie podkreśla smak mięs – dziczyzny, drobiu oraz ryb. Dla wegan i wegetarian pomysłem na obiad mogą być pieczone warzywa z rozmarynem albo foccacia, chleb lub pita z tą przyprawą. W okresie jesienno-zimowym rozmaryn rozgrzeje nas w postaci naparu z miodem, imbirem i pomarańczą. Koniec lata zbliża się wielkimi krokami, wieczory stają się chłodniejsze, warto więc wypróbować już teraz, czy taki napar będzie nam smakował. Oto super szybki przepis.

Potrzebne będą:

  • 3-4 plasterki świeżego, obranego imbiru
  • 1 duża gałązka świeżego rozmarynu
  • 3-4 plasterki średniej wielkości pomarańczy
  • 1 łyżeczka miodu np. lipowego
  • 250 ml wrzątku

Przygotowanie:

  1. Umyj dokładnie pomarańczę. Pokrój ją na ćwiartki.
  2. Obierz imbir za pomocą łyżeczki, pokrój w plastry ok 1 centymetrowe.
  3. Umyj gałązki rozmarynu pod bieżącą wodą.
  4. Do szklanki/ kubka włóż pokrojoną pomarańczę, imbir i rozmaryn.
  5. Całość zalej gorącą wodą i zostaw przez kilka minut do zaparzenia.
  6. Dodaj łyżeczkę miodu i wymieszaj dokładnie.

Gotowe! Prosty, zdrowy napar z rozmarynu rozgrzeje Ciebie w chłodniejsze dni. Jeśli lubisz goździki, kurkumę albo wolisz cytrynę zamiast pomarańczy dodaj je do naparu. Pamiętaj, że dobre nawodnienie jest niezwykle ważne dla naszego organizmu.

Rozmaryn lekarski można również wykorzystać jako naturalny kosmetyk w postaci domowego olejku do kąpieli lub płynu do płukania ust. Olejek łatwo zrobić przy użyciu świeżych listków ok. 4-5, które zalewamy 1 L wody i 1 łyżką oliwy z oliwek. Całość zagotowujemy i odstawiamy na ok 20 minut do ostygnięcia, po czym taka miksturę wlewamy do wanny z wodą. Kąpiel, dzięki aromatowi rozmarynu, pomoże nam się nabrać energii i wzmocni nasza odporność. Płyn do płukania ust, która pomaga w pielęgnacji jamy ustnej i odświeża oddech, łatwo przygotować przy użyciu 3 łyżeczek suszonych liści rozmarynu i wody. Liście trzeba gotować na małym ogniu przez 30 minut w 0,5 L przegotowanej wody. Kiedy płukanka ostygnie, przechowujemy ja w lodówce.

Rozmaryn – olejek rozmarynowy

Olejek możemy zrobić sami lub kupić gotowy produkt. Gotowe, naturalne olejki dostaniemy w specjalistycznych sklepach stacjonarnych lub internetowych. Ich regularne stosowanie działa m.in. antyseptycznie, bakteriobójczo, czy antydepresyjnie. Można go stosować również do kąpieli, masaży lub inhalacji. Stosując olejek rozmarynowy na włosy, pobudza się ich zwrot i zapobiega wypadaniu. Olejek pomoże również w momencie, kiedy mamy spuchnięte lub obolałe nogi, mocząc je we wodzie z kilkoma kroplami olejku.

Rozmaryn – podsumowanie

Rozmaryn zdecydowanie warto stosować, niezależnie od postaci – suszony, świeży czy w postaci olejku – ale zawsze w niewielkich ilościach, ze względu wysoką ilość substancji czynnych w nim zawartych. Zbyt duża ilość może spowodować wymioty lub skurcze. Jeśli przyjmujesz leki zmniejszające krzepliwość krwi, obniżające ciśnienie, lit lub leki diuretyczne, koniecznie skonsultuj się ze swoim lekarzem.

Komentarze:

Brak komentarzy