Tort orzechowy z kremem z serka mascarpone i Kulkami Zbożowymi

Składniki na 2 biszkopty:

  • 4 jajka
  • 6 łyżek cukru lub ksylitolu
  • 4 łyżki mąki tortowej
  • 6 łyżek mielonych orzechów laskowych
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

Przygotowanie:

Rozgrzej piekarnik do 170°C bez termoobiegu. Ubij białka na sztywną pianę, wsyp cukier i ubijaj dalej, aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie dodaj żółtka. Na koniec wsyp mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszaj do czasu połączenia wszystkich składników. Ciasto przełóż do 2 tortownic o średnicy około 18 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Włóż je do rozgrzanego piekarnika na około 20-25 minut. Po tym czasie za pomocą suchego patyczka sprawdź, czy biszkopty są upieczone. Po wyjęciu z piekarnika zostaw je do przestygnięcia.

W dużej misce zacznij ubijać śmietanę. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj cukier puder oraz serek mascarpone, ubijaj dalej do momentu powstania gładkiej masy. Krem przełóż do lodówki na ok. 1 godzinę.

Przestudzone blaty ciasta przełóż kremem, wysmaruj nim również boki i wierzch tortu. Udekoruj pokruszonymi orzechami laskowymi oraz czekoladą. Wisienką, a właściwie kulką na torcie, są Kulki Zbożowe z mleczną czekoladą i orzechami laskowymi.