Składniki na 2 biszkopty:
- 4 jajka
- 6 łyżek cukru lub ksylitolu
- 4 łyżki mąki tortowej
- 6 łyżek mielonych orzechów laskowych
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru lub drobnego cukru
- garść orzechów laskowych
- kilka pokruszonych kostek czekolady do dekoracji
- Kulki Zbożowe z Mleczną Czekoladą i Prażonymi Orzechami Laskowymi
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 170°C bez termoobiegu. Ubij białka na sztywną pianę, wsyp cukier i ubijaj dalej, aż cukier całkowicie się rozpuści, następnie dodaj żółtka. Na koniec wsyp mąkę, proszek do pieczenia i zmielone orzechy, delikatnie mieszaj do czasu połączenia wszystkich składników. Ciasto przełóż do 2 tortownic o średnicy około 18 cm, wyłożonych papierem do pieczenia. Włóż je do rozgrzanego piekarnika na około 20-25 minut. Po tym czasie za pomocą suchego patyczka sprawdź, czy biszkopty są upieczone. Po wyjęciu z piekarnika zostaw je do przestygnięcia.
W dużej misce zacznij ubijać śmietanę. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj cukier puder oraz serek mascarpone, ubijaj dalej do momentu powstania gładkiej masy. Krem przełóż do lodówki na ok. 1 godzinę.
Przestudzone blaty ciasta przełóż kremem, wysmaruj nim również boki i wierzch tortu. Udekoruj pokruszonymi orzechami laskowymi oraz czekoladą. Wisienką, a właściwie kulką na torcie, są Kulki Zbożowe z mleczną czekoladą i orzechami laskowymi.
Komentarze:
Brak komentarzy