DIETA NA DOBRY HUMOR, czyli jak się nie dać jesiennej chandrze

Jesień – krótsze dni, mniej słońca, niższe temperatury. Wszystko to wpływa na nasze samopoczucie. Nie wychodzimy już tak chętnie na długie spacery ze względu na pogodę. Gdy wracamy z pracy, robi się już szaro lub nawet ciemno. Organizm najchętniej zapadłby w sen zimowy. Mniej nam się chce, wykazujemy mniejszy entuzjazm. Co zatem zrobić, by nie dać się jesiennej chandrze? Nasza dieta ma kolosalny wpływ na nasze zdrowie, ale również na psychiczne samopoczucie.

Na poczucie szczęścia wpływa serotonina, nazywana hormonem szczęścia. Związek ten jest produkowany w naszym organizmie, ale występuje także w niektórych roślinach. Istnieją również związki znajdujące się w pożywieniu, które wpływają na produkcję hormonu szczęścia. Dodatkowo wszystkie produkty zawierające składniki obniżające poziom stresu będą wpływać na nas łagodząco. Po co zatem należy sięgać? Podpowiadamy!

 

POMIDORY

Pomidory to bogactwo likopenu! Likopen to jeden z antyoksydantów z grupy karotenoidów. Pisaliśmy już, że naukowcy dowiedli związku między optymistycznym podejściem do życia a zawartością karotenoidów we krwi (artykuł znajdziesz TU). Likopen wpływa na zmniejszenie ilości wolnych rodników w naszym organizmie, chroniąc nas przed stresem oksydacyjnym. W 100 g pomidorów znajduje się około 13 mg tego związku. Co ciekawe – temperatura nie powoduje degradacji likopenu, wręcz przeciwnie – ulega on przekształceniu do postaci znacznie lepiej wchłanianej z przewodu pokarmowego. Dlatego bogate w łatwo przyswajalny likopen są keczup czy też suszone pomidory. Gdy nie ma sezonu na smaczne pomidory, korzystajcie z ich przetworzonej wersji! Pomidory zawierają jeszcze jeden cenny składnik – tryptofan, z którego rozpadu w organizmie powstaje serotonina, wpływająca na nasze poczucie szczęścia.

 

BURAKI

Buraki zawierają kolejny cenny antyoksydant – betainę, która działa antyseptycznie i antywirusowo. Wzmacnia układ odpornościowy, poprawia kondycję skóry. Betaina dodatkowo obniża poziom homocysteiny, która jest aminokwasem często występującym w wysokim stężeniu u osób cierpiących na depresję. Buraki to również bogactwo witamin z grupy B, które łagodzą stres. Warzywo można jeść upieczone, ugotowane, ale też świetnie smakuje w formie świeżo wyciskanego soku.

BANANY

Jaka supermoc tkwi w bananach? Podczas ich dojrzewania wytwarzana jest naturalna forma dopaminy – chinina dopaminowa. Dodatkowo są dobrym źródłem magnezu, który pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Suplementacja magnezu jest wskazana przy obniżonym nastroju, stanach depresyjnych czy przy przewlekłym stresie. Magnez wpływa również pozytywnie na sen. Banany zawierają także tryptofan, z którego w organizmie powstaje serotonina, mająca pozytywny wpływ na nasze samopoczucie. Obecne w bananach witamina B6 i kwas foliowy obniżają poziom homocysteiny we krwi.

 

KASZA GRYCZANA

Kasza gryczana, podobnie jak banany, to dobre źródło magnezu. Jest bogata w wapń, żelazo, witaminy z grupy B i kwas foliowy. Witaminy z grupy B wraz z magnezem korzystnie wpływają na pracę układu nerwowego, łagodząc stany napięcia, przewlekłego stresu. Kasza gryczana zawiera również tryptofan.

 

GORZKA CZEKOLADA

Kakao zawiera magnez, który ma korzystny wpływ na układ nerwowy i jest stosowany w razie bezsenności. Obecne w kakao antyoksydanty obniżają ciśnienie krwi. Najcenniejsza jest jednak fenyloetyloamina, która wprawia w dobry nastrój. Pamiętać jednak trzeba, że te rewelacyjne wiadomości dotyczą czekolady gorzkiej, którą i tak powinniśmy spożywać sporadycznie. 1-2 kostki dziennie w zupełności nam wystarczą!

 

ZIELONA HERBATA

Zielona herbata jest wyjątkowa ze względu na zawartość polifenoli, antyoksydantów, garbników, aminokwasów. Pomoże się zrelaksować i poprawi pracę umysłu. W Japonii przeprowadzono badania, z których wynika, że osoby pijące 4-5 filiżanek zielonej herbaty dziennie zredukowały poziom stresu o 20%. Jeśli zieloną herbatę będziemy parzyć do 3 minut, uzyskamy wspaniały napar o działaniu pobudzającym, który wpływa korzystnie na zdolności umysłowe, poprawia koncentrację, redukuje uczucie senności. Kiedy zielona herbata parzy się dłużej niż 3 minuty, wpływa na nas relaksująco i odprężająco.

 

KAWA

Badania dowodzą, że po wypiciu kawy wzrasta poziom serotoniny i dopaminy. Napój ten sprawia, że nasze samopoczucie jest lepsze, a ryzyko zachorowania na depresję maleje. Uczucie senności, zmęczenia znika pod wpływem zawartej w ziarnach kofeiny. Dodatkowo zwiększa się nasza koncentracja. Kawa zawiera również antyoksydanty i polifenole. W nieprzetworzonych ziarnach znajduje się aż 1000 różnych przeciwutleniaczy. Sam zapach świeżo zaparzonej kawy wpływa na nas kojąco – mamy przyjemne skojarzenia związane z relaksem, chwilą dla siebie.

 

Kluczem do sukcesu i poprawnego funkcjonowania naszego organizmu w każdym obszarze jest jak zawsze zróżnicowana i zbilansowana dieta, ale można ją wspierać powyższymi produktami w celu polepszenia swojego samopoczucia. Nie zapominajmy w tym wszystkim o ruchu! Aktywność fizyczna również przeciwdziała jesiennej chandrze. A do tego suplementujmy witaminę D! Jeśli macie swoje sprawdzone sposoby na to, jak zwalczyć złe samopoczucie w trakcie przesilenia jesiennego – dajcie nam znać w komentarzach!