• 25% rabatu w Klubie
  • Darmowa dostawa od 75zł dla Klubowiczów
  • Wysyłka nawet w 24h
  • Unia Europejska
Dodano: 25.08.2022

Glutation: co to jest i jakie ma działanie? Gdzie występuje?

Co to jest glutation?

Glutation, to jeden z antyoksydantów, jest cząsteczką, która występuje naturalnie we wszystkich komórkach, tkankach i narządach naszego ciała. Molekuła ta składa się z trzech aminokwasów: cysteiny, kwasu glutaminowego i glicyny, stąd nazywana jest tripeptydem.

W obecności tych trzech aminokwasów, zdrowy organizm jest w stanie sam wytwarzać glutation. Z racji obecności glutationu w każdej komórce jest on integralną częścią wielu procesów metabolicznych, takich jak naprawa uszkodzeń DNA spowodowanych przez wolne rodniki, detoksykacja, funkcjonowanie układu odpornościowego.

Wprawdzie każda komórka organizmu produkuje glutation, to jednak w największych stężeniach syntezowany jest on w wątrobie, narządzie detoksykacyjnym człowieka. Glutation ma szereg korzystnych dla zdrowia właściwości, w tym może wspomagać zmniejszanie stanów zapalnych, ochronę komórki przed stresem oksydacyjnym, jak i regenerację organizmu. Ten związek wspiera działanie innych przeciwutleniaczy, takich jak witaminy C, E i koenzymu Q10.

Wysoki poziom glutationu w osoczu krwi świadczy o dobrym stanie zdrowia. Z kolei niski poziom wskazuje na zwiększony stres oksydacyjny lub niedobór jednego z trzech aminokwasów: glicyny, cysteiny lub kwasu glutaminowego. Niedobór glutationu może mieć różne przyczyny, w tym niewłaściwą dietę lub niektóre choroby.

Działanie i właściwości glutationu

Glutation jest naturalnym związkiem, znajdującym się praktycznie we wszystkich komórkach organizmu. Odgrywa on ważną rolę w procesach wewnątrzkomórkowych, w tym w detoksykacji, syntezie białek i naprawie DNA.

Ponadto tripeptyd posiada silne właściwości przeciwutleniające; chroni komórki przed uszkodzeniami powodowanymi przez wolne rodniki – wysoce reaktywne cząsteczki, które mogą prowadzić do uszkodzeń wewnątrzkomórkowych i chorób. Wymiatając wolne rodniki i neutralizując ich działanie, glutation chroni organizm przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego. Wykazuje on silne działanie detoksykacyjne.

Tripeptyd wykazuje również właściwości przeciwzapalne, wspiera układ immunologiczny i może pomóc w zwiększeniu odporności. Ze względu na swoją ważną rolę w utrzymaniu zdrowia, glutation okazał się pomocny w leczeniu wielu chorób. Jedną z najbardziej znanych korzyści płynących ze stosowania glutationu jest jego zdolność do wspomagania regeneracji wątroby przy jej stłuszczeniu, poprawia także wrażliwość organizmu na insulinę. Biorąc pod uwagę szeroki zakres potencjalnych korzyści zdrowotnych, nie dziwi fakt, że glutation bywa nazywany „cudowną molekułą”.

Poziom glutationu: od czego zależy?

Istnieje wiele czynników wpływających na poziom glutationu w organizmie, jednak nieprawidłowa dieta i stres oksydacyjny to dwa najważniejsze z nich.

Nieodpowiednia dieta może prowadzić do obniżenia poziomu glutationu. Dzieje się tak dlatego, że przy niedostatecznej ilości składników odżywczych organizm nie jest w stanie wytworzyć odpowiedniej ilości tripeptydu. Złe nawyki żywieniowe, a zwłaszcza spożywanie wysoko przetworzonej żywności, , smażonych potraw oraz alkoholu, zwiększa stres oksydacyjny w organizmie co może skutkować zmniejszeniem zasobów glutationu.

Ponadto narażenie na czynniki jak: promieniowanie UV, życie w ciągłym napięciu, przepracowanie, zbyt intensywna aktywność fizyczna, zanieczyszczenie środowiska i stosowanie używek ,prowadzi do obniżenia poziomu glutationu. Niestety, na niedobór glutationu wpływa też naturalny proces starzenia organizmu. Ponadto, niektóre stany chorobowe (szczególnie przewlekłe, wywołujące długotrwałe stany zapalne), a także infekcje, zakażenia i urazy, również prowadzą do obniżenia poziomu tego przeciwutleniacza.

Na szczęście istnieją sposoby, by zwiększyć produkcję „cudownej molekuły”. Podjęcie kroków w celu zmniejszenia stresu, stosowanie zdrowej diety i regularna aktywność fizyczna mogą pomóc zminimalizować ryzyko niedoboru tripeptydu. Aby zwiększyć poziom glutationu w organizmie, należy spożywać pokarmy bogate w Witaminę C i selen – dwa składniki odżywcze, które są niezbędne do jego produkcji. Ponadto wykazano, że kurkumina, związek występujący w kurkumie, również zwiększa poziom tego przeciwutleniacza.

Czytaj więcej:

Gdzie występuje glutation?

Glutation bierze udział w wielu ważnych procesach, takich jak detoksykacja, funkcjonowanie układu odpornościowego i działanie antyoksydacyjne. Zdolność organizmu do wytwarzania glutationu zmniejsza się z wiekiem, co może wyjaśniać, dlaczego osoby starsze są bardziej narażone na jego deficyt i choroby.

Chociaż dostępne są suplementy glutationu, można również zwiększyć jego poziom poprzez spożywanie produktów zawierających prekursory – cysteinę i metioninę. Dobrym źródłem tych aminokwasów siarkowychwołowina, ryby, drób oraz brokuły. Wiele cennego tripeptydu można pozyskać jedząc szpinak, awokado i szparagi. Dawkowanie glutationu zależy od indywidualnego zapotrzebowania. Niektórzy wymagają dodatkowej suplementacji, jeśli są pod wpływem silnego stresu lub cierpią na przewlekłą chorobę. Inni są w stanie uzyskać wszystkie potrzebne składniki odżywcze z odpowiednio zbilansowanej diety. Warto pamiętać, że osoby cierpiące na pewne schorzenia nie powinny przyjmować suplementów z glutationem. Porozmawiaj z pracownikiem służby zdrowia, aby ustalić najlepszy dla siebie sposób postępowania.

Komentarze:

Brak komentarzy