Delikatny, słodkawy, maślany smak, z lekko wyczuwalną słoną nutą, charakterystyczny kształt i miękka struktura sprawiły, że orzechy nerkowca znalazły wszechstronne zastosowanie w kuchni na całym świecie. Ale to nie tylko walory smakowe spowodowały, że nerkowce zagościły w naszych jadłospisach. Orzechy te są cennym źródłem składników mineralnych, a tym samym prawdziwym skarbem dla naszych organizmów, o czym w tym artykule opowiemy.
Drzewem, któremu zawdzięczamy te niezwykłe owoce, jest nanercz zachodni, zwany też nerkowcem zachodnim, orzechem nanerczowym albo orzechem cashew. To gatunek drzewa spokrewniony z mango i pistacją. Wywodzi się z tropików południowoamerykańskich, a dziś na szeroką skalę uprawiany jest też w Indiach, Wietnamie i środkowej Afryce.
Orzechy nerkowca rosną w pestkach tzw. jabłek nadnerczowych. Jądra tych jabłek są również jadalne, mają soczysty miąższ i kwaskowato-słodki smak. Zawierają dużą ilość pektyn, a ich sok jest bogaty w witaminę C i B2. Sporządza się z nich wino, galaretki, dżemy i marmolady.
Z łupin orzecha z kolei wytwarza się olej, który ma silne właściwości odkażające, dlatego znalazł zastosowanie w produkcji lakierów, impregnatów i środków dezynfekujących. Zewnętrzna łuska orzecha zawiera bardzo żrący, żywiczny sok, który może poparzyć skórę.
Orzechy nerkowca zawierają witaminy K, B6 i niacynę. Witamina K zwiększa krzepliwość krwi, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne. Witamina B3, niacyna, wpływa kojąco, dodaje energii, a także poprawia koncentrację i pamięć.
Jeszcze większe jest bogactwo minerałów w nerkowcach. Potas – niezbędny dla prawidłowej pracy serca, fosfor – odpowiadający za zdrowe i mocne kości, miedź – odpowiedzialna za szereg procesów, w tym – obok cynku, także obecnego w nerkowcach – za stan naszych włosów i skóry. Orzechy są także bogate w magnez, który jest fundamentalnym dla naszego zdrowia minerałem. Przede wszystkim odpowiada za zdrowie układu nerwowego, łagodzi stres, poprawia koncentrację, dodaje energii, pozytywnie wpływa na trawienie, chroni przed toksynami z pożywienia, buduje kości i zęby, redukuje napięcie mięśniowe, zapobiegając tym samym skurczom, i… moglibyśmy jeszcze długo wymieniać. Kolejnym minerałem, którego źródłem są nerkowce, jest żelazo, niezbędne w wytwarzaniu hemoglobiny, czyli czerwonego barwnika krwi, i dostarczaniu tlenu do wszystkich żywych komórek organizmu.
Nerkowce są także bogate w luteinę i zeaksantynę, które dbają o zdrowie naszych oczu.
Badania dowiodły, że orzechy nerkowca mogą chronić przed rozwojem cukrzycy typu 2, a dzięki zawartości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych redukują ryzyko chorób serca i układu krwionośnego.
Choć inne orzechy, np. migdały, zawierają więcej błonnika i białka niż nerkowce, to udowodnione działanie antynowotworowe i prozdrowotne (serce), a także ich właściwości sprzyjające utrzymaniu prawidłowej masy ciała oraz najwyższa wśród orzechów zawartość żelaza sprawiają, że są one zdecydowanie cennym rodzajem bakalii w naszej diecie.
Indeks glikemiczny orzechów nerkowca wynosi zaledwie 15, zatem są one bezpieczne dla diabetyków.
Nerkowce mają dość wysoką kaloryczność – 558 kcal na 100 gramów, ich źródłem są kwasy tłuszczowe. Nerkowce oferują nam tzw. dobre kalorie i ich umiarkowane spożycie może pomóc w diecie redukcyjnej.
Kulinarne zastosowanie nerkowców jest niemal nieograniczone. Popularne są jako surowa, nieprzetworzona przekąska. W tej postaci orzechy nerkowca są najcenniejsze pod względem odżywczym. Często możemy też je znaleźć w wersji uprażonej, pieczonej, nieraz solonej, karmelowej lub w różnych innych smakowych wariacjach.
Surowe są doskonałym dodatkiem do musli, owsianek, wypieków, deserów. Sprawdzą się także jako posypka do sałatek warzywnych. Z nerkowców możemy przyrządzić pełnowartościowe masło orzechowe, a nawet wegański napój przypominający mleko. Mogą też stanowić świetną bazę do wyrobu różnych past i z powodzeniem zastąpić w pesto np. droższe orzeszki pinii. Orzechy te są idealnym składnikiem deserów, ciast, m.in. pysznego wegańskiego sernika z nerkowców.
W Indiach nerkowce dodaje się do tradycyjnego curry, w kuchni tajskiej posypuje się nimi słynną potrawę pad thai. We Włoszech orzechy nerkowca dodaje się do dań obiadowych, makaronów i zapiekanek. Popularne są tam również czekolady z całymi orzechami nerkowca oraz likier zwany kaju.
Nerkowce tak jak inne orzechy zaliczamy do alergenów. Zatem uczuleni na orzechy powinni mieć się na baczności. Wszyscy muszą też uważać na nerkowce o zatęchłym smaku, który zyskują w kontakcie z wilgocią, ponieważ mogą one powodować spore dolegliwości ze strony układu pokarmowego. Lepiej kupować nerkowce w paczkach, chronione przed wilgocią i światłem, niż takie sprzedawane luzem.
Nerkowce, dzięki bogactwu wartości odżywczych, są bardzo cennym składnikiem diety, więc gdy następnym razem najdzie Was ochota na małą przekąskę, sięgnijcie po nie – bo warto.
Komentarze:
Brak komentarzy