4 minuty czytania⏱.
W ostatnich latach zauważa się coraz większą świadomość konsumentów dotyczącą wpływu żywności na zdrowie. Dobór odpowiednich produktów w diecie jest jednym z ważniejszych aspektów zdrowego stylu życia i podejścia do odżywiania. Konsumenci poszukują nieprzetworzonych pokarmów, często lokalnych, bogatych w składniki odżywcze. Dużym zainteresowaniem cieszą się również superfoods, czyli „super żywność”.
Co to jest superfoods?
Superfoods, czyli „super żywność” jest to grupa produktów o niezwykle wysokiej zawartości składników odżywczych. Super jedzenie zawiera cenne dla organizmu związki, witaminy, składniki mineralne, enzymy, antyoksydanty, a także inne substancje mogące wywołać korzystny efekt zdrowotny. Włączenie superfoods do codziennej diety urozmaici posiłki, a dodatkowo będzie miało pozytywny wpływ na nasz organizm. Superfoods to żywność nieprzetworzona pochodzenia naturalnego. Przy wyborze super żywności ważne jest zwracanie uwagi na to, by były to produkty sprawdzone, wiadomego pochodzenia, najwyższej jakości. Superfoods to produkty zdecydowanie warte uwagi oraz tego, by świadomie włączać je do swojej diety.
Jakie jedzenie zaliczamy do superfoods?
Superfoods kojarzą nam się często z produktami egzotycznymi, jednak nic bardziej mylnego. Jest to również żywność lokalna, polska. Nie ma jednak konkretnej grupy produktów zaliczanych do super żywności. Produkty te powinny zawierać składnik lub składniki posiadające szczególne właściwości, potwierdzone naukowo. Nie sposób wymienić je wszystkie, zatem poniżej przedstawimy kilka z listy najpopularniejszych superfoods:
Jagody goji
Jagody goji to bogactwo substancji działających dobroczynnie na zdrowie człowieka. Jagody te są źródłem takich składników jak cynk, miedź, żelazo, wapń, selen i fosfor, a także wielu witamin- A, C, E oraz witamin z grupy B. Dostępne są w formie suszonych owoców. Jagody goji działają stymulująco na układ odpornościowy, a ponadto wykazują działanie antyoksydacyjne. Dodatkowo wpływają korzystnie na glikemię i obniżenie poziomu cholesterolu we krwi.
Jagody acai
Jagody acai cechuje wysoka zawartość składników mineralnych, takich jak cynk, magnez, potas i witamin, w tym witaminy A, C i witamin z grupy B. Jagody acai to bogate źródło antyoksydantów i kwasów tłuszczowych omega. Wykazują również działanie przeciwzapalne.
Siemię lniane
Siemię lniane jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego oraz jednym z najbogatszych źródeł kwasów tłuszczowych omega-3. Aby skutecznie wykorzystać dobroczynne właściwości siemienia lnianego, warto pamiętać o zmieleniu ziaren. Spowoduje to lepsze przyswojenie zawartych w nim składników.
Nasiona chia
Podobnie jak siemię lniane, nasiona chia są doskonałym źródłem kwasów omega 3 oraz cechuje je duża zawartość błonnika. I również podobnie jak siemię lniane, najlepiej zmielić je przed spożyciem. W nasionach chia znajdziemy dużą ilość błonnika, białka, wapnia i żelaza.
Czosnek
Czosnek jest bogatym źródłem aminokwasów oraz flawonoidów, czyli związków naturalnie występujących w roślinach, wykazujących działanie prozdrowotne. Jego dobroczynne działanie wynika także z zawartości mikroelementów oraz witamin, w tym witamin z grupy B, a także innych związków biologicznie czynnych. Potwierdzone zostały jego właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwutleniające.
Aronia
Aronia to nasz polski superfood. Owoce aronii to jedne z najbogatszych źródeł antyoksydantów, które neutralizują działanie wolnych rodników. Aronia jest także cennym źródłem witaminy C oraz witamin z grupy B. Zawiera również potas, wapń oraz magnez.
Czarny bez
Czarny bez to produkt o ogromnych właściwościach odżywczych. Jest to owoc będący niezwykłym źródłem antyoksydantów, które walczą ze stresem oksydacyjnym w organizmie. Czarny bez wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwwirusowe. Potwierdzono także jego istotny wpływ na układ odpornościowy.
Maliny
Maliny są bogatym źródłem związków o właściwościach przeciwutleniających. Zawierają witaminę A, C, a także wapń, selen i wiele innych cennych składników. Dzięki nim wykazują działanie przeciwzapalne, wspomagające układ odpornościowy i układ krwionośny.
Rokitnik
Rokitnik posiada cenne właściwości lecznicze. Jest to owoc pełen wartości odżywczych. Cechuje się wysoką zawartością związków bioaktywnych, w tym przeciwutleniaczy, fitosteroli, niezbędnych kwasów tłuszczowych i aminokwasów, a także witamin C, K i E. Zawartość witaminy C w owocach rokitnika jest większa niż w większości owoców roślin jagodowych.
Jak jeść superfoods? Czyli stosowanie superfoods w codziennej kuchni.
Popularność produktów superfood zwiększa się. Należy jednak pamiętać, że dopiero holistyczne podejście do zdrowia przynosi oczekiwane efekty. Wszystko musi iść ze sobą w parze. Aby więc zobaczyć prawdziwe rezultaty włączenia do diety super jedzenia, należy zadbać zarówno o zdrowy styl życia, jak i odżywiania. Warto pamiętać tu także o częstotliwości oraz ilości spożywanej super żywności. Dane te, informujące nas w jakiej ilości i jak często można spożywać super jedzenie, powinny znajdować się na opakowaniu produktu.
Jako że superfoods to zarówno owoce, warzywa, oleje, przyprawy, miody, kasze, zboża, jak i produkty fermentowane, ich zastosowanie w codziennej kuchni jest różne, w zależności od produktu. Niektóre z nich występują w formie sproszkowanej, inne suszonych owoców, jeszcze inne ziaren, które należy zmielić przed jedzeniem. Jako dodatek do posiłku, przekąski czy koktajlu sprawdzą się doskonale. Pamiętajmy, że dobrze zbilansowana dieta powinna dostarczać nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych, a włączenie do diety super żywności może nam w tym pomóc.
Źródła:
Gadzała Karolina, Lesiów Tomasz: Wybrane aktualne trendy żywieniowe. Praca przeglądowa, Nauki Inżynierskie i Technologie. Prace Naukowe Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu, no. 2 (33), 2019, pp. 9-25
Katarzyna Banach, Beata Rutkowska, Paweł Glibowski, Polska „superżywność” w prewencji chorób nowotworowych, 2017, 2, str. 106 – 114
José J van den Driessche, Jogchum Plat, Ronald P Mensink, Effects of superfoods on risk factors of metabolic syndrome: a systematic review of human intervention trials, Food Funct, 2018 Apr 25;9(4):1944-1966
Ángel Cobos, Olga Díaz, 'Superfoods’: Reliability of the Information for Consumers Available on the Web, Foods, 2023 Jan 26;12(3):546
Jacqueline P Barsby, James M Cowley, Shalem Y Leemaqz, Jessica A Grieger, Daniel R McKeating, Anthony V Perkins, Susan E P Bastian, Rachel A Burton, Tina Bianco-Miotto, Nutritional properties of selected superfood extracts and their potential health benefits, PeerJ, 2021 Nov 26;9:e12525. doi: 10.7717
Katarzyna Ekiert, Marta Dochniak, Superfoods – idealne uzupełnienie diety czy zbędny dodatek?, Piel. Zdr. Publ. 2015, 5, 4, 401–408
Agnieszka Jaśniewska, Anna Diowksz, Wide Spectrum of Active Compounds in Sea Buckthorn (Hippophae rhamnoides) for Disease Prevention and Food Production, Antioxidants (Basel). 2021 Aug; 10(8): 1279, doi: 10.3390/antiox10081279
Zakay-Rones, Z., Thom, E., Wollan, T., & Wadstein, J. (2004). Randomized study of the efficacy and safety of oral elderberry extract in the treatment of influenza A and B virus infections. Journal of International Medical Research, 32(2), 132-140.
Sidor, A., & Gramza-Michałowska, A. (2015). Advanced research on the antioxidant and health benefit of elderberry (Sambucus nigra) in food–a review. Journal of functional foods, 18, 941-958.
Alicja Baranowska, Katarzyna Radwańska, Krystyna Zarzecka, Marek Gugała, Iwona Mystkowska, Właściwości prozdrowotne owoców maliny właściwej (Rubus idaeus L.), Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 406-409.
Mirosława Krauze-Baranowska, Magdalena Majdan, Marta Kula, Owoce maliny właściwej i maliny zachodniej źródłem substancji biologicznie aktywnych, Katedra i Zakład Farmakognozji z Ogrodem Roślin Leczniczych, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Gdański Uniwersytet Medyczny, 2014.
Bartosz Kulczyński, Anna Gramza-Michałowska, Kompleks polisacharydowy jagód Goji (Lycium barbarum) jako element fitoterapii – przegląd literatury, Katedra Technologii Żywienia Człowieka, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, 2014.
Grażyna Budryn, Katarzyna Śliżewsa, p.red. Praca zbiorowa, Nauka, technologia i innowacje w żywności i żywieniu, XLIV Konferencja Komitetu Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Łódź 2019.
Sara Motyka, Halina Ekiert, Agnieszka Szopa, Skład chemiczny, aktywność biologiczna i zastosowanie nasion chia (Salviae hispanicae semen), Farmacja Polska, ISSN 0014-8261 (print); ISSN 2544-8552 (on-line), 2021.
Marta Wojciechowska, Izabela Grzegorczyk-Karolak, Owoce açaí – potencjał terapeutyczny bazujący na profilu fitochemicznym surowca i współczesnych badaniach farmakologicznych, Zakład Biologii i Botaniki Farmaceutycznej Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, 2019
Komentarze:
Brak komentarzy