Przez żołądek do pięknej skóry? To możliwe! Sprawdź, jak zdrowa dieta poprawia stan skóry, dodaje jej blasku i dba o jej kondycję

Aby zadbać o skórę, sięgamy po najróżniejsze kosmetyki. Kremy, balsamy, toniki, peelingi, masła, długo moglibyśmy wymieniać. Takie produkty w pewnym stopniu pomagają nam utrzymać skórę w dobrej kondycji, ale dla pełnego blasku potrzebuje ona znacznie więcej.  Zapewnij mocne wsparcie swojej skórze od wewnątrz, a przy okazji smacznie się przy tym najedz! Większość produktów, które spożywamy na co dzień, ma składniki niezbędne do przebiegu różnych procesów, jakie zachodzą w naszej skórze, ale są też takie specjały, które mogą poszczycić się działaniem wręcz cudotwórczym! Dowiedz się, jakie produkty mają najlepszy wpływ na skórę, aby móc jak najszybciej włączyć je do swojej diety.

Migdały

Powszechnie wiadomo, że migdały to nie tylko pyszna, ale też wyjątkowo zdrowa przekąska. Nasiona migdałowca uważane są za króla orzechów ze względu na wysoką zawartość białka i rozmaitych składników odżywczych. Nienasycone kwasy tłuszczowe, błonnik, kwas foliowy, magnez, cynk, żelazo i potas to tylko niektóre z nich. Nas najbardziej zainteresuje to, że migdały są cennym źródłem witaminy E, o której mówi się, że jest witaminą młodości, oraz witamin z grupy B – wszystkie te witaminy mają wpływ na elastyczność skóry oraz opóźniają procesy starzeniowe jej komórek.

Warto więc garściami czerpać z ich wspomagających nasze piękno właściwości! Zachęcamy, by chrupać migdały w całości jako przekąskę w ciągu dnia oraz dodawać je pokruszone lub w formie płatków do śniadań i wypieków. Rewelacyjny wpływ tych orzechów na skórę sprawia, że są one wykorzystywane także w kosmetologii. Również w domu samodzielnie możesz wykonać prosty peeling z migdałów. Król orzechów daje masę korzyści! Sięgnij po nie.

Jeżyny

Co dobrego dla naszej skóry kryje się w intensywnie purpurowych jeżynach? Antyoksydanty – i to w ogromnej ilości! Zawdzięczają je właśnie swojemu zabarwieniu, a dokładniej barwnikowi o nazwie antocyjanina.

Zjadając garść jeżyn (połowę szklanki), pokrywasz połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę C. Witamina C jest niezbędna w procesie tworzenia kolagenu, tzw. białka młodości, które dba m.in. o utrzymanie gładkości, elastyczności, dobrego napięcia i optymalnego nawilżenia skóry.

Jeżyny, podobnie jak i inne owoce jagodowe, mają mnóstwo korzyści odżywczych i zdrowotnych. Jeżyny są bogate także w witaminę K, składniki mineralne, w tym mangan, który również jest istotny w produkcji kolagenu, oraz w błonnik.

To, co jeszcze jest najlepsze w jeżynach, to oczywiście ich smak i możliwość szerokiego zastosowania! Są doskonałe jako pychotka, po którą można sięgać kilka razy dziennie, oraz jako dodatek do koktajli, jogurtów czy płatków śniadaniowych. My coś o tym wiemy, w naszych produktach też znajdziesz pyszne jeżyny! Z owoców tych można też przygotować doskonałe soki, syropy, dżemy czy chutney do potraw mięsnych. Planując swoje menu, nie zapomnij więc o włączeniu do niego tych wyjątkowych, polskich superowoców!

Jagody goji

Jednym z najskuteczniejszych surowców o właściwościach pielęgnacyjnych jest olej z goji. Ma on dodatkowo działanie przeciwzapalne i antybakteryjne. Ze względu na swoją uniwersalność nasiona goji przysłużą się każdemu rodzajowi cery. Ich antyoksydacyjne właściwości pomagają w usuwaniu wolnych rodników, a zatem przeciwdziałają procesom starzenia się skóry. Jagody goji, nazywane owocami długowieczności, to częsty składnik kosmetyków, ale wykorzystanie ich niezwykłej mocy może także polegać na dodaniu ich do naszych deserów, sałatek, kompotów oraz rozmaitych dań. Ich cierpki smak doskonale równoważy słodycz innych składników, o czym możesz się przekonać, próbując też naszych mieszanek z jagodami goji. Naprawdę warto! Zawierają minerały: żelazo, selen, cynk oraz witaminy z grupy B (B1, B2, B6) i witaminę C, mają też mnóstwo innych prozdrowotnych właściwości dla naszych organizmów. Warto wspomnieć też o tym, że jagody goji są źródłem beta-karotenu oraz zeaksantyny i luteiny, które wspomagają wzrok, oraz ułatwiającego trawienie błonnika.

Zielone warzywa i zioła

Zielone warzywa stanowią źródło witaminy B9, czyli kwasu foliowego, który chroni skórę przed czynnikami zewnętrznymi. Zawierają one też dużo witamin A, C, K, żelaza oraz wody. Ich kompleksowy skład m.in. wspomaga produkcję elastyny, która nadaje skórze gładkość i jędrność oraz zapobiega powstawaniu trądziku, a także uszkodzeń spowodowanych promieniowaniem UV i suchości skóry. Upewnij się więc, że regularnie sięgasz po różne rodzaje sałaty, jarmuż, rukolę, roszponkę, szpinak, brokuły, brukselkę, kapustę oraz bok choy. Również zielone zioła, takie jak koper, mięta, bazylia i pokrzywa, doskonale wspierają procesy ochronne skóry.

Arbuz

Ten pyszny, orzeźwiający owoc to prawdziwe królestwo dobroczynnych składników! Znajdują się w nim antyoksydanty, likopen, beta-karoten, fosfor, magnez, potas i witaminy. Arbuz zawiera także kwasy, które działają na skórę złuszczająco, dlatego często stosowany jest w kosmetykach, szczególnie tych do cery trądzikowej. Jest również bogaty w witaminę C, która, jak już wyżej wspomnieliśmy, wspomaga syntezę kolagenu w organizmie, zwiększając tym samym elastyczność skóry.

I odpowiadając z góry na pytanie o pestki arbuza: jeść czy nie jeść? Zachęcamy: jeść! Wiele ze składników odżywczych arbuza znajduje się właśnie w jego pestkach. Zaliczane są one do superfoods. Zawierają w swoim składzie białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy z grupy B i mnóstwo minerałów.

Pamiętaj też, że arbuz składa się w około 93% z wody, a więc jego spożywanie nawadnia organizm, dlatego tak bardzo popularny i polecany jest na upały. I to nas prowadzi do ostatniego ważnego składnika diety, który doskonale wpływa na skórę…

Woda

Woda uczestniczy w niemal wszystkich procesach zachodzących w naszych organizmach. Tylko na tę podstawową działalność nasze ciało zużywa niemal 2 litry wody dziennie. Dlatego też dorosłemu człowiekowi zaleca się spożywanie minimum 2 litrów płynów dziennie.

Niewystarczające nawodnienie odbija się nie tylko na naszym zdrowiu, ale też od razu jest widoczne na skórze. Odwodniona skóra będzie wydawała się przesuszona, ściągnięta i będzie miała tendencję do złuszczania się. Dbajmy zatem o to, by butelka wody mineralnej towarzyszyła nam zawsze w ciągu dnia! Szczególnie w upały, gdy nasze zapotrzebowanie wzrasta nawet do 3 litrów płynów na dobę. Badania wykazały, że wypijanie przynajmniej 1 litra dobrej jakości wody mineralnej w ciągu doby przez 42 dni może zwiększyć nawilżenie skóry nawet o 14%! Gdy organizm jest prawidłowo nawodniony, skóra odzyskuje zdrowy wygląd, jędrność i elastyczność, a jej naturalna bariera ochronna wraca do równowagi. To niezwykle istotne, ponieważ nasza skóra jest stale narażona na szkodliwe działanie słońca, mrozu, wiatru i zanieczyszczeń. Woda wypłukuje też z organizmu toksyny, zachowując tym samym zdrowy wygląd, spowalnia procesy starzenia się skóry i przeciwdziała tworzeniu się cellulitu.

Jak widzicie – zdrowa dieta to zdrowa skóra! Sekret piękna to nie żadna tajemna wiedza, ale odpowiednio zbilansowana dieta, uwzględniająca skarby, jakie oferuje nam sama natura.

Komentarze:

Brak komentarzy