Pośpiech, stres, źle zbilansowana dieta, a także intensywna aktywność fizyczna – to czynniki, które wpływają na nasze zapotrzebowanie energetyczne. W takich sytuacjach odczuwamy większą potrzebę „doładowania” i często sięgamy po pierwszą lepszą przekąskę, którą mamy pod ręką. Nie tędy jednak droga! Warto bowiem pamiętać, że nie warto jeść byle czego, ale sięgać po produkty, które, oprócz zdrowej energii, dostarczą nam także wartości odżywczych. Gdzie zatem ich szukać i jakie składniki wybierać? Oto nasze TOP 10!
Kasza gryczana
Kasze były znane i doceniane już w kuchni staropolskiej, niestety uprawa tańszego ziemniaka szybko je stamtąd wyparła. Niedawno jednak na nowo zyskały popularność i zaczęły być doceniane także przez specjalistów zajmujących się kwestiami zdrowego żywienia.
Jedną z popularniejszych kasz jest kasza gryczana, która zawiera wiele witamin i składników mineralnych. Znajdziesz w niej magnez, żelazo, witaminę B1, a także witaminę PP. Kasza gryczana jest niezwykle sycąca – to źródło białka i błonnika, który wspomaga układ trawienny. Kasza gryczana należy do produktów bezglutenowych, dlatego mogą ją spożywać osoby z celiakią lub nietolerancją glutenu. Jest także świetnym źródłem przeciwutleniaczy, które opóźniają procesy starzenia i wspierają odporność organizmu, dodaje energii oraz działa rozgrzewająco. Kasza ta świetnie komponuje się z mięsem i warzywami, ale zdarza się, że jest wykorzystywana również jako składnik deserów. Sięgając po kaszę gryczaną, masz pewność, że dostarczasz do organizmu energię z dobrego źródła!
Kasza jaglana i płatki jaglane
Kolejnymi produktami, które w ostatnich latach zyskały na popularności, są kasza jaglana oraz płatki jaglane. Doceniają je głównie osoby aktywne fizycznie, ale także te, które ze swojej diety wykluczyły gluten. Inną cechą, która wpływa na tak wielką popularność tych produktów, jest ich wszechstronność – doskonale bowiem sprawdzają się zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej, na ciepło i na zimno. Z powodzeniem można je łączyć z owocami, mleczkiem kokosowym lub z warzywami. Kasza jaglana natomiast zimą świetnie komponuje się z rozgrzewającymi i aromatycznymi przyprawami.
Zarówno kasza jaglana, jak i płatki jaglane świetnie sprawdzą się jako przekąska po treningu, a także jako pierwsze lub drugie śniadanie. Obydwa produkty zawierają witaminy B1, B2 i B6, a także kwas foliowy, cynk, żelazo, magnez oraz błonnik. Cynk, który się w nich znajduje, pozytywnie wpływa na stan skóry i włosów. Natomiast magnez i żelazo usprawniają funkcjonowanie układu nerwowego oraz wspomagają koncentrację, eliminując zmęczenie. Dodatkowo zawarty w nich błonnik usprawnia pracę układu pokarmowego, wspomagając trawienie. Płatki jaglane i kasza jaglana to świetna alternatywa dla owsianki. Można je łączyć z owocami, miodem lub syropem klonowym. Kasza jaglana i płatki jaglane są pełne węglowodanów złożonych, dzięki czemu energia w organizmie uwalniana jest przez dłuższy czas. Dzięki takim właściwościom są one idealne dla sportowców.
Komosa ryżowa
Również komosa ryżowa – tak jak kasza jaglana – jest produktem niezwykle wszechstronnym. Świetnie bowiem sprawdzi się jako dodatek do warzyw czy gulaszu, ale z powodzeniem można połączyć ją również ze słodkimi składnikami, takimi jak rodzynki czy daktyle. Jest także doskonałym zamiennikiem innych kasz, ryżu czy ziemniaków. Komosa ryżowa, zwana również quinoą lub ryżem peruwiańskim, charakteryzuje się wysoką zawartością białka, dzięki czemu może być jego źródłem dla osób na diecie wegańskiej i wegetariańskiej. Dodatkowo jest produktem bezglutenowym, co sprawia, że jest ona idealna dla osób, które wykluczają gluten ze swojego jadłospisu. Komosa ryżowa to także świetne źródło kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Nasiona chia
Nasiona chia, nazywane także szałwią hiszpańską, to składnik, który w ostatnich latach zyskał dużą popularność. Są one bogate w kwasy omega 3, a liczne badania wykazały, że zawierają ich więcej niż łosoś atlantycki, który do tej pory uznawany był za najlepsze źródło tych kwasów. Dzięki temu nasiona chia doskonale wspierają pracę mózgu, wspomagają pamięć i koncentrację. Pozytywnie wpływają również na pracę układu sercowo-naczyniowego. Ich kolejną, ogromną zaletą jest to, że zawierają więcej wapnia niż mleko, dzięki czemu są jego doskonałym źródłem dla osób na diecie bezmlecznej. Dodatkowo w nasionach chia znajduje się dużo żelaza, a także błonnika, który pozytywnie wpływa na układ trawienny, wspierając prawidłową pracę jelita grubego. Te małe nasionka zapewniają uczucie sytości na długo, dlatego są świetnym produktem, który dostarcza nam zdrowej energii przez długi czas.
Pestki dyni
Magnez, fosfor, mangan, miedź, potas, żelazo i cynk – to minerały, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu, pestki dyni zaś są ich znakomitym źródłem. Są także bogate w witaminę K oraz witaminy z grupy B. Zawarty w nich błonnik świetnie wspiera funkcjonowanie układu trawiennego. Pestki dyni to także świetny sposób na poprawienie sobie nastroju – znajdujący się w nich tryptofan jest bowiem uznawany za prekursora serotoniny, czyli hormonu szczęścia. W chwilach kryzysowych, zamiast po czekoladę, warto zatem sięgnąć po pestki dyni.
Orzechy
Są zdrowe i pożywne. Orzechy są znakomitym źródłem witamin i składników mineralnych, dlatego warto włączyć je do swojej diety. Rodzajów orzechów jest mnóstwo, ale po które z nich tak naprawdę warto sięgnąć?
- Orzechy brazylijskie – to znakomite źródło wapnia, magnezu i potasu. Znajduje się w nich także witamina E oraz kwas foliowy. Te orzechy doceniane są przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość selenu, który wzmacnia system odpornościowy, zwalcza wolne rodniki, a także wspomaga pracę tarczycy. Orzechy brazylijskie łagodzą również stany zapalne skóry.
- Orzechy pekan – są znakomitym źródłem witaminy E i witamin z grupy B. Znajdziesz w nich także mnóstwo antyoksydantów, które walczą ze złym cholesterolem w organizmie. Orzechy pekan to także źródło białka, błonnika i składników mineralnych, takich jak: żelazo, magnez i cynk. Lepsza skóra, piękne włosy i paznokcie, polepszenie wzroku i wzmocnienie odporności organizmu – to tylko niektóre korzyści wynikające z zajadania orzechów pekan.
- Orzechy makadamia – spośród wszystkich orzechów zawierają najwięcej tłuszczów, jednak są to bardzo zdrowe, nienasycone kwasy tłuszczowe, które regulują poziom cholesterolu we krwi. Orzechy te zawierają także wiele witamin, m.in. witaminy z grupy B, a w szczególności tiaminę (wit. B1) oraz cenne składniki mineralne – magnez, żelazo i cynk. Orzechy makadamia wpływają także pozytywnie na pracę serca oraz układu krążenia i opóźniają procesy starzenia zachodzące w naszym organizmie. Z tego rodzaju orzechów produkuje się także olej, który wykorzystywany jest zarówno w celach spożywczych, jak i kosmetycznych.
- Orzechy nerkowca – zawierają witaminy z grupy B, żelazo, magnez, mangan i cynk. Są bogate w białko oraz w wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które obniżają poziom złego cholesterolu. Orzechy nerkowca zawierają także fosfor, żelazo i miedź oraz kwas gamma-linolenowy, który chroni przed chorobami wieńcowymi. W naszym musli wspierają mężczyzn, wspomagając ich płodność.
- Orzechy włoskie – to chyba najbardziej znane i najpopularniejsze orzechy. Zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu – regulują poziom cholesterolu, ciśnienie krwi, a także wspierają funkcjonowanie układu krwionośnego i nerwowego. Co jeszcze w nich znajdziesz? Magnez, cynk, fosfor, kwas foliowy, witaminę B1 oraz witaminę B6. Orzechy włoskie to składnik, który dzięki swoim właściwościom pozytywnie wpływa na funkcje poznawcze.
Orzechy to świetne źródło wielu witamin i składników mineralnych niezbędnych dla naszego organizmu. Należy jednak pamiętać, że są one wysokokaloryczne, dlatego nie powinno się ich jeść w nadmiarze! Stanowią jednak świetną przekąskę w ciągu dnia, doskonale także nadają się jako dodatek do dań i deserów.
Gorzka czekolada
Czekolada to produkt uwielbiany przez wielu. Jest słodka i smaczna, jednak nie każdy jej rodzaj zawiera cenne dla organizmu substancje. Wybierając czekoladę, zdecydowanie warto sięgnąć po jej gorzką wersję, o dużej zawartości masy kakaowej (najlepiej >70%). To bowiem ona ma w sobie wiele dobrego i wspiera funkcjonowanie organizmu. Jak wpływa na nasze zdrowie? Przede wszystkim dodaje energii, ponieważ zawiera potas, żelazo i magnez, a także łatwo przyswajalne cukry proste, dlatego w chwilach kryzysu i spadku sił warto mieć ją pod ręką. Gorzka czekolada poprawia pamięć, koncentrację i pracę mózgu. Wzmacnia także serce, dzięki polifenolom zawartym w ziarnie kakaowym. Duża zawartość alkaloidu teobrominy natomiast sprawia, że poprawia się praca nerek, a w przypadku przeziębienia kaszel zostaje złagodzony.
Masło orzechowe
To produkt uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i przez dorosłych. Masło orzechowe otrzymuje się przez zmiksowanie orzechów, dzięki czemu zamieniają się one w gładki i delikatny krem. Jest ono źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, które wspierają nasz układ krążenia. Czy masło orzechowe zawiera witaminy i składniki mineralne? Oczywiście! Znajdziesz w nim witaminę E oraz witaminy z grupy B, a także potas, fosfor, magnez i wapń. Masło orzechowe jest także znakomitym źródłem błonnika i antyoksydantów, które wspierają serce, chronią przed udarem i obniżają poziom cukru we krwi. To także znakomite źródło białka, dzięki czemu doskonale wpisuje się w dietę wegańską i wegetariańską. Wybierając masło orzechowe, polecamy szukać takiego, które nie jest dosalane, lub po prostu przygotować je samodzielnie.
Awokado
Zawiera zdrowe tłuszcze, które są niezwykle cenne dla naszego organizmu. Nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak kwas linolowy czy oleinowy, chronią organizm przed utratą wody, wpływają na nawilżenie skóry i wspierają funkcjonowanie układu odpornościowego. Ponadto zawarte w awokado fitosterole chronią organizm przed pojawieniem się w nim stanów zapalnych. Co jeszcze kryje się w tym niezwykłym owocu? Przede wszystkim cenne witaminy i składniki mineralne. To znakomite źródło witaminy K, C, B6, błonnika, potasu i kwasu foliowego.
Awokado to świetny produkt, który dodaje energii na długo i chroni przed podjadaniem pomiędzy posiłkami. To dzięki zawartości dobrych tłuszczów owoc ten wypełnia żołądek i daje uczucie sytości nawet na wiele godzin. Awokado jest delikatne i lekkie dla żołądka, dlatego poleca się je osobom, które cierpią na problemy z układem trawiennym. Jest także idealne dla osób z anemią i nadciśnieniem.
Jeśli szukasz produktów, które dodadzą Ci energii na dłużej, sięgnij po składniki z naszego TOP 10, które znajdziesz także w naszych mieszankach. Dzięki nim nie tylko zwiększy się Twoja siła i koncentracja, ale uczucie sytości będzie towarzyszyło Ci przez dłuższy czas, co sprawi, że nie najdzie Cię ochota na podjadanie niezdrowych przekąsek. Wymienione przez nas produkty to źródło dobrej energii oraz wielu cennych składników, które wzmocnią Twój organizm i poprawią zdrowie. „Skutkiem ubocznym” zajadania tych produktów będzie świetne samopoczucie i zdrowy wygląd.
Komentarze:
Brak komentarzy