• 25% rabatu w Klubie
  • Darmowa dostawa od 75zł dla Klubowiczów
  • Wysyłka nawet w 24h
  • Unia Europejska

Zdrowe słodycze dla dzieci – 11 pysznych i sprawdzonych przepisów bez cukru!

Zdrowe słodycze dla dzieci

Martwi was fakt, że dzieci jedzą za dużo cukru? Ciągle domagają się słodyczy i przekąsek? Trudno nakłonić je do jedzenia warzyw? Mamy na to radę! Istnieje wiele przepisów na zdrowe słodycze, które dzieci z pewnością pokochają. W tym artykule podzielimy się z wami kilkoma sprawdzonymi przez nas. Podamy też sposoby, jak zapewnić dzieciom odpowiednią ilość warzyw w diecie. Czas na przygotowanie pysznych i pożywnych słodkości!

Słodycze w diecie dziecka? To możliwe!

Nie jest tajemnicą, że dzieci lubią słodycze. Ciasteczka, czekolada, batoniki to popularne przysmaki, którym trudno się oprzeć. Jednak te słodkie przekąski pełne są pustych kalorii i sztucznych dodatków. Oczywiście, jak każdy rodzic powinien wiedzieć że, zbyt duża ilość cukru może być szkodliwa dla zdrowia. Dlatego tak ważnym jest, by znaleźć zdrowe alternatywy dla popularnych słodyczy. I choć nadal pozostaje istotnym fakt, aby ograniczać spożycie słodyczy, to te zdrowsze opcje dostarczą dziecku część niezbędnych składników odżywczych.

Na szczęście istnieje wiele przepisów na zdrowe przekąski dla dzieci, które są równie smaczne, co ich niezdrowe odpowiedniki. A co najlepsze, można je łatwo przygotować w domu ze składników, które prawdopodobnie masz już kuchni.

Zdrowe słodycze można przygotować bez dodatku cukru z płatków owsianych,  i wartościowych dodatków, takich jak warzywa, orzechy i suszone owoce.

Dzieci jedzą zbyt mało warzyw

Jak większość rodziców wie, nakłonienie dzieci do jedzenia warzyw może być nie lada wyzwaniem. Znamy dobry sposób, by się upewnić, że pociechy nie otrzymują zbyt mało warzyw w codziennej diecie: niektórzy rodzice lubią przemycać warzywa w przekąskach swoich dzieci; po przetarciu można dodać je do zdrowych deserów, takich jak kulki mocy lub ciasto marchewkowe.

Dlatego następnym razem, gdy będziecie szukać smacznej przekąski dla swoich pociech, spróbujcie którejś z naszych propozycji! Istotnym jest, by pamiętać, że słodycze powinny być jedzone z umiarem, z pewnością nie są w stanie zastąpić pełnowartościowego posiłku. Dieta składająca się głównie ze słodkości, nawet tych z dobrym składem, nigdy nie będzie odpowiednio zbilansowana. Włączając zdrowe przekąski jako część urozmaiconego sposobu odżywiania, możesz pomóc dziecku wyrobić optymalne nawyki żywieniowe, które będą towarzyszyć mu przez całe życie.

Czytaj także: Zdrowe posiłki dla dzieci – przykładowe menu

Zadbaj o zdrową dietę swojego dziecka dzięki tym szybkim i łatwym do wykonania zdrowym przekąskom, które są smaczne, a jednocześnie pożywne.

Przepisy na zdrowe słodycze dla dzieci

Zebraliśmy dla was kilka sprawdzonych przepisów na zdrowe słodycze dla dzieci. Od deserów bez dodatku cukru po zamiennik popularnych słodyczy. Taka smaczna przekąska idealnie nada się na podwieczorek lub zabranie do szkoły w pudelku typu lunchbox. A co najlepsze, łatwo je przygotować samodzielnie w domu.

Kulki mocy z morelami i nerkowcami

Składniki:

  • 80g suszonych moreli
  • 100g nerkowców
  • 25g ekspandowanej kaszy jaglanej
  • 20g ziaren białego sezamu
  • 2 łyżki miodu (dowolnie wybranego)
  • szczypta cynamonu
  • szczypta kardamonu
  • 4cm kawałek obranego świeżego imbiru

Wykonanie:

  1. Na suchej patelni podpraż po kolei orzechy nerkowca i sezam.
  2. 40g nerkowców zmiel na miałki proszek i przesyp do miseczki, odstaw na bok.
  3. Pozostałe nerkowce, sezam, ekspandowaną jaglankę i morele wsyp do robota kuchennego i zblenduj.
  4. Dodaj imbir i pozostałe przyprawy. Masę blenduj jeszcze ok. dwie minuty, następnie dodaj miód.
  5. Zwilżonymi dłońmi formuj z powstałej masy kulki. Gotowe obtaczaj w proszku ze zmielonych nerkowców.

Kulki mocy z marchewką

Składniki:

  • łyżka masła orzechowego (można pominąć)
  • szklanka górskich płatków owsianych
  • pól szklanki rodzynek lub daktyli (do wyboru)
  • ¾ szklanki ziaren słonecznika
  • 2 średnie surowe marchewki
  • wiórki kokosowe (do obtoczenia)
  • szczypta cynamonu

Wykonanie:

  1. Rodzynki (lub daktyle) mocz przez kwadrans w gorącej wodzie. Następnie odsącz.
  2. Wszystkie składniki (oprócz wiórek kokosowych) zmiksuj w robocie kuchennym.
  3. Z powstałej masy, wilgotnymi dłońmi, formuj kulki. Na koniec obtocz je w wiórkach kokosowych.

Kulki mocy z pestkami słonecznika i daktylami

Składniki:

  • 100g pestek słonecznika
  • 100g migdałów
  • 180g daktyli bez pestek
  • 40g ekspandowanej kaszy jaglanej (nada się również ekspandowany amarantus)
  • łyżeczka mielonej kurkumy
  • 2 łyżki karobu lub kakao
  • sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
  • łyżka dowolnie wybranego miodu

Wykonanie:

  1. Zmiel 50g pestek słonecznika na drobny proszek; przesyp do miseczki.
  2. Do robota kuchennego wsyp pozostałe pestki słonecznika, ekspandowane ziarna, daktyle i migdały. Całość zmiksuj.
  3. Do mieszanki dodaj karob lub kakao (wg. uznania), kurkumę oraz miód; biedując całość dolewaj stopniowo soku z pomarańczy, tak by masa była spójna, lepiąca i wilgotna.
  4. Zwilżonymi dłońmi formuj z masy kulki. Gotowe obtaczaj w proszku ze zmielonych ziaren słonecznika.
  5. Kulki możesz przechowywać w lodówce przez ok. dwa tygodnie.

Kulki kokosowe

Składniki:

  • dwie i pół szklanki wiórek kokosowych
  • zblanszowane migdały (bez skórki)
  • 100g kaszy jaglanej
  • 350ml napoju kokosowego
  • 2 łyżki erytrytolu

Wykonanie:

  1. Zalej kaszę jaglaną napojem kokosowym i gotuj do miękkości często mieszając. Po ok. 20 minutach, gdy będzie już napęczniała, dodaj do niej półtorej szklanki wiórek kokosowych oraz erytrytol.
  2. Całość zblenduj na gładką masę.
  3. Z powstałej masy uformuj kulki, do środka każdej z nich wciśnij po migdale.
  4. Gotowe przysmaki obtocz w pozostałych wiórkach kokosowych.
  5. Przed zjedzeniem warto wstawić kulki na jakiś czas do lodówki, by ich konsystencja nieco stwardniała.

Czytaj także: Kokos i wiórki kokosowe: właściwości, wartości odżywcze

Ciasteczka owsiane z bananami

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 100g płatków owsianych
  • łyżeczka miodu (opcjonalnie)

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 175°C (grzanie górne i dolne).
  2. Obierz banany, włóż do miski i rozgnieć je na papkę widelcem. Jeśli zamierzasz użyć miodu, teraz jest dobry moment, by go połączyć z owocami.
  3. Do bananowej papki wsyp płatki owsiane, całość dokładnie wymieszaj.
  4. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia.
  5. Czystymi dłońmi formuj zgrabne ciasteczka z mieszaniny bananów i płatków owsianych. Układaj je kolejno na blasze do pieczenia.
  6. Piecz ciastka pośrodku nagrzanego piekarnika przez 20 minut. Przed podaniem pozwól im ostygnąć.

Sprawdź więcej: Przepisy na ciasteczka owsiane

Kokosanki

Składniki:

  • 200g wiórków kokosowych
  • 200g nerkowców
  • 150g ksylitolu
  • szczypta soli
  • 100g dowolnego napoju roślinnego
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

  1. Wszystkie składniki (z wyjątkiem wiórków kokosowych) zblenduj w robocie kuchennym na gładką masę.
  2. Dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj łyżką.
  3. Powstała masę umieść przed formowaniem ciasteczek na kwadrans w lodowce.
  4. Rozgrzej piekarnik do 150°C (grzanie górne i dolne).
  5. Ze schłodzonej masy formuj kokosanki i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Piecz ciasteczka przez około 20 minut lub do nabrania złocistego koloru.
  7. Przed podaniem, pozwól kokosankom ostygnąć.

Domowa nutella

Składniki:

  • filiżanka (200ml) daktyli
  • filiżanka (200ml) dowolnego napoju roślinnego
  • 3 łyżki karobu lub kakao
  • 3 łyżki dowolnego masła orzechowego

Wykonanie:

  1. Umieść wszystkie składniki w garnuszku i gotuj na niewielkim ogniu często mieszając.
  2. Gdy masło orzechowe się rozpuści zblenduj całość na gęstą masę.
  3. Jeśli zajdzie taka potrzeba, możesz nieco rozrzedzić konsystencję dolewając napoju roślinnego.

Chlebek bananowy

Składniki:

  • 3 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 200g mąki orkiszowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180°C (grzanie górne i dolne). Banany zblendować lub rozgnieść widelcem.
  2. Wymieszaj wszystkie składniki, masę przełóż do foremki (tzw. keksówki).
  3. Piecz ok. 30 minut.

Muffinki z owocami

Składniki:

  • garść malin, borówek lub niewielkich truskawek
  • pól szklanki letniego mleka lub napoju roślinnego
  • pól szklanki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki masła orzechowego
  • 2 dojrzale banany
  • szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • szklanka mąki orkiszowej
  • plaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

  1. Nagrzej piekarnik do 200°C z funkcją termoobiegu. Blachę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami.
  2. W dużej misce rozgnieć widelcem banany. Dołóż do nich wszystkie składniki płynne, jajka i masło orzechowe. Następnie ubij całość mikserem na puszystą masę.
  3. Do mikstury dosyp pozostałe składniki i dokładnie wymieszaj.
  4. Powstałe ciasto przekładaj do papilotek do 3/4 ich wysokości, następnie powciskaj delikatnie wybrane owoce; przykryj wszystkie jedną łyżeczką ciasta.
  5. Piecz ok. 20 minut na środkowym poziomie piekarnika.

Budyń jaglany

Składniki:

  • 6 łyżek kaszy jaglanej
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 4 daktyle
  • 2 szklanki napoju roślinnego

Wykonanie:

  1. Przepłucz kaszę kilka razy w zimnej wodzie.
  2. Zalej ją napojem roślinnym, dodaj daktyle i gotuj całość na wolnym ogniu często mieszając – kasza musi zgęstnieć i wchłonąć prawie cały płyn.
  3. Pamiętaj, że konsystencję możesz regulować dolewając napoju roślinnego.
  4. Całość zblenduj na gładki budyń. Porozkładaj go do miseczek i posyp posiekanymi orzechami nerkowca.
  5. Jako dodatek świetnie sprawdzą się owoce, w szczególności polecamy wiśnie.

 

Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • dwie średnie marchewki
  • polowa dużej pomarańczy
  • 15 daktyli
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 100ml oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 200g mąki
  • łyżeczka sody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cynamonu
  • pól łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

  1. Nastaw piekarnik na 150°C (grzanie dolne i górne).
  2. Drobno zetrzyj marchewki na tarce kuchennej.
  3. Daktyle zalej gorącą wodą i namocz przez parę minut. Zblenduj.
  4. Ubij jajka i dodaj do nich zblendowane daktyle.
  5. Nadal ubijając dolewaj do całości (niewielkim strumykiem) olej rzepakowy.
  6. Do powstałej mikstury dodaj pozostałe składniki i ostrożnie wymieszaj.
  7. Ciasto przełóż do foremki (keksówki) i piecz przez godzinę i kwadrans.
  8. Przed podaniem pozwól ciastu ostygnąć.

Robiąc w sklepie zakupy warto zwrócić uwagę aby kupowane przez nas owoc suszone nie były dosładzane oraz konserwowane dwutlenkiem siarki.

Czytaj więcej: Czysty skład – jak czytać etykiety, by wybrać zdrowe produkty?

Jeśli sami będziecie się zdrowo odżywiać, pomożecie dzieciom wyrobić dobre nawyki żywieniowe. Nigdy nie jest za późno, by zacząć wprowadzać zmiany, które korzystnie wpłyną na zdrowie waszych pociech. Zachęcamy do pysznej i kreatywnej zabawy w kuchni – dla całej rodziny!

Komentarze:

Brak komentarzy