Śniadanie powinno być najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Zwracają na to uwagę dietetycy, którzy wyjaśniają, że jest ono niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Często jednak opuszczamy ten posiłek z powodu pośpiechu, chęci dłuższego pospania… cóż, każdy mógłby dopisać tu własną wymówkę, bo jest ich całkiem sporo! Są też tacy, którzy nie odczuwają głodu o poranku. Każdy, kto rezygnuje z pierwszego posiłku, powinien zadać sobie pytanie: co daje nam śniadanie
Śniadanie przede wszystkim oznacza dla organizmu energię, której potrzebuje on do prawidłowego funkcjonowania. Co przekłada się nie tylko na nasze samopoczucie w ciągu dnia, lecz również na poziom koncentracji i zdolność przyswajania nowej wiedzy. O sprawność intelektualną warto dbać również, sięgając po odpowiednie składniki, takie jak orzechy czy nasiona chia.
Naukowcy odkryli również związek między spożywanym śniadaniem a ryzykiem wystąpienia otyłości, nadciśnienia tętniczego czy cukrzycy typu II. U osób, które nie rezygnują z pierwszego posiłku, zmniejsza się zagrożenie wystąpienia wspomnianych chorób.
W jakie składniki powinno być bogate nasze śniadanie? Przede wszystkim powinny się tam znaleźć produkty bogate w żelazo, cynk i witaminy z grupy B. Jak przygotować wartościowe śniadania z mnóstwem superskładników? Mamy dla Was kilka świetnych propozycji porannego menu! Startujemy!
Szybka szakszuka
Sakszuka to danie kuchni bliskowschodniej. Jej podstawowymi składnikami są pomidory, jajka, cebula i ostra papryka. Do jej przygotowania potrzebujesz patelni. Wystarczy podsmażyć cebulę pokrojoną w piórka, następnie dodać pomidory. Jeśli przygotowujesz szakszukę latem – warto skorzystać z dojrzałych, aromatycznych pomidorów malinowych. Wcześniej możesz je sparzyć i obrać ze skórki. Jeśli nie ma sezonu na pomidory – skorzystaj z pomidorów krojonych w puszce. Gdy pomidory wylądują już na patelni, wystarczy odpowiednia kompozycja przypraw. Najczęściej używa się kuminu, aby dodać daniu orientalnej nuty. Możesz wkroić kawałek papryczki chili lub dodać zmieloną wersję tej przyprawy. Dopraw solą i pieprzem i poczekaj, aż sos się zredukuje. Potem wystarczy odgarnąć nieco sos, robiąc miejsce na wbicie jajek. Gdy białko się zetnie – podajemy szakszukę razem z bagietką, którą możemy maczać w sosie pomidorowym. Jeśli wydaje Ci się, że to za dużo roboty jak na poranek, możesz sobie ułatwić pracę, przygotowując sos wcześniej. Pamiętaj, że możesz zmieniać to klasyczne danie według własnych upodobań. Dodaj do szakszuki wędlinę albo cukinię pokrojoną w plastry. Spróbuj wersji z liśćmi świeżego szpinaku. Danie możesz podać z posiekaną natką pietruszki lub kolendrą. Możliwości jest naprawdę wiele!
Pasta kanapkowa z brokułem
Na pierwszy rzut oka pomysł może się wydawać nietuzinkowy. Brokuł na śniadanie? Tak! To możliwe! Własnoręcznie przygotowane pasty kanapkowe to doskonała opcja na początek dnia. My proponujemy pastę twarogową z brokułem. Możesz ją przygotować wieczorem, natomiast rano cieszyć się jej smakiem. Wystarczy podzielić brokuł na różyczki, które ugotujemy na parze. Do naczynia blendera włóż twaróg, brokuł, czosnek pokrojony w plasterki. Całość dopraw solą i pieprzem. Aby masa nie była zbyt sucha – dodaj odrobinę jogurtu naturalnego i… zmiksuj! Taką pastę, podobnie jak szakszukę, możesz dostosować do własnych upodobań smakowych. Możesz podsmażyć cebulkę i zmiksować ją z pozostałymi składnikami. Świetnie w takiej paście odnajdą się ostrzejsze nuty – odrobina chili lub pieprzu cayenne. Zmiksowaną pastę wymieszaj z czarnuszką lub ziarnami słonecznika podprażonymi na suchej patelni.
Jogurt z musli
Wybierz swoje ulubione musli i połącz je z jogurtem w odpowiednich dla siebie proporcjach. Wielbiciele słodkości na pewno zakochają się w naszych musli smakowych, owocowych i czekoladowych. Jeśli chcesz, by Twoje śniadanie miało w sobie ten kuszący pierwiastek, właśnie znalazłeś mieszanki stworzone dla siebie! Sprawdź także: Musli na śniadanie – 5 sprawdzonych przepisów.
Jak przygotować jogurt z musli? Wsyp do miseczki wybraną mieszankę i posyp pokrojonymi owocami: bananami, kiwi, jabłkami, a latem – cząstkami truskawek! Całość zalej jogurtem i dokładnie wymieszaj składniki. Wartościowe śniadanie gotowe! Zanurzaj łyżkę – na zdrowie!
Czytaj też: Dlaczego musli z jogurtem jest dobre w diecie odchudzającej?
Komentarze:
Brak komentarzy