ORZECHY BRAZYLIJSKIE

Za górami, za lasami, w brazylijskim regionie Pará, na dzikim i zawsze zielonym najwyższym drzewie amazońskiej puszczy – orzesznicy wyniosłej, zwanej bertolecją – rosną tłuste, niezwykłe orzechy o wyjątkowych właściwościach… A my możemy je chrupać, kiedy tylko chcemy!

Właściwości i wartości odżywcze, czyli dlaczego warto jeść orzechy brazylijskie

Podobnie jak włoskie, orzechy brazylijskie są niezwykle kaloryczne. Jednak mimo ilości tłuszczu są bardzo korzystne dla organizmu – zawierają bowiem tłuszcze nienasycone niezbędne do jego prawidłowego funkcjonowania. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe podnoszą poziom dobrego cholesterolu (HDL) i obniżają poziom złego (LDL). Tym samym pomagają w zapobieganiu miażdżycy, udarom i zawałom serca. Na układ krwionośny działają pozytywnie zawarte w orzechach brazylijskich kwasy omega-6. Kwasy omega-3 korzystnie wpływają na pracę mózgu i oczy.

Orzechy brazylijskie dostarczają nam też białka, czyli aminokwasów niezbędnych do prawidłowego wzrostu, rozwoju i regeneracji tkanek. To szczególnie ważne w diecie wegańskiej i wegetariańskiej. W orzeszkach para, jak inaczej nazywamy orzechy brazylijskie, występuje metionina, zawarta poza tym głównie w mięsie i rybach.

W orzechach znajdziemy również sporo wapnia, istotnego dla wzmocnienia zębów i kości, oraz magnez – to m.in. dzięki niemu orzechy brazylijskie wpływają kojąco na układ nerwowy, wzmacniają koncentrację, niwelują zmęczenie, a także poprawiają odporność organizmu. Zawierają również: potas, który pomaga obniżyć ciśnienie krwi, miedź, mangan, żelazo, fosfor i cynk.

Do tego orzechy brazylijskie to prawdziwe bomby witaminowe: witaminy z grupy B poprawiają pracę mózgu i metabolizm oraz dodają energii. Witamina E, znana jako „witamina młodości”, to silny przeciwutleniacz, chroniący przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Dlatego spożywanie orzechów brazylijskich pozytywnie uwidacznia się na naszej skórze.

Orzechy brazylijskie są znane jako bogate źródło selenu. Tylko jeden orzech pokrywa dzienne zapotrzebowanie na ten pierwiastek, dzięki któremu aktywują się w organizmie przeciwutleniacze. Opóźnia w rezultacie efekty starzenia, zwiększa odporność, obniża ryzyko nowotworów i wspiera metabolizm hormonów tarczycy, a także łagodzi objawy różnych dysfunkcji tego gruczołu, nawet u chorych na chorobę Hashimoto. Oprócz tego łagodzi objawy menopauzy, reumatoidalnego zapalenia stawów, a nawet depresji. Może wspomagać stan osób cierpiących na mukowiscydozę i na wiele chorób autoimmunologicznych.

Oczywiście cenny i wartościowy selen, jak chyba wszystko, w nadmiarze może być szkodliwy. Jego przedawkowanie w diecie może skutkować zawrotami głowy, wymiotami, poceniem się, a w dłuższej perspektywie łamliwością paznokci, łysieniem, depresją i anemią.

Aby zachować wigor i czerpać korzyści z jedzenia orzechów brazylijskich, wystarczy, że zjemy dwa dziennie.

 

Zastosowanie orzechów brazylijskich. Jak sprawdzają się w kuchni?

Najprościej możemy stosować orzechy brazylijskie, spożywając je jako sycącą przekąskę samą w sobie. Pamiętając, żeby nie przesadzić z ich ilością, możemy dosłownie potraktować te nasiona jak odżywcze kapsułki, które w liczbie dwóch, trzech sztuk przyjmujemy o stałej porze.

Ponieważ jednak orzechy te są bardzo apetyczne – nie tylko ze względu na łagodny smak, ale też na przyjemną chrupkość – świetnie sprawdzą się też posiekane w sałatce, musli, deserach oraz jako dodatek do deski serów i czerwonego wina. Wykorzystuje się je w kuchniach na całym świecie do dań słodkich i pikantnych: do wypieku keksów, do farszów i nadzienia, a także do wyrobu słodkiego i pożywnego masła orzechowego.

Poza kuchnią orzechy para wykorzystuje się również w przemyśle kosmetycznym, ponieważ świetnie wpływają na skórę. Tak doskonale wspomagają jej regenerację, że poleca się je po świeżo przebytych zabiegach i operacjach.

 

Kaloryczność. Ciało Ci orzech wybaczy…

Kaloryczność orzechów brazylijskich dorównuje wysokości drzew bertolecji – może ona wynosić blisko 660 kcal na 100 g, co daje około 26 kcal w jednym orzeszku. Jednak według ekspertów jedzone z umiarem orzechy brazylijskie wręcz mogą wspomagać odchudzanie, ponieważ zawarte w nich tłuszcze wywołują w organizmie procesy przyspieszające spalanie tkanki tłuszczowej!

 

Kolej na olej z orzechów brazylijskich!

Orzechów brazylijskich używa się w przemyśle kosmetycznym i perfumeryjnym, szczególnie zaś wartościowy jest tłoczony z nich olej, będący naturalnym emolientem. Zabezpiecza skórę przed wysuszeniem i starzeniem, ponieważ obficie występujące w nim kwasy tłuszczowe i witamina młodości – witamina E wspomagają organizm w walce z wolnymi rodnikami.

Olej z orzechów brazylijskich wspomaga regenerację skóry, nawet po oparzeniach, dlatego stosuje się go do niwelowania blizn, leczenia ran pooperacyjnych i trądziku.

Poza tym, że olej z orzechów brazylijskich odżywia i odmładza skórę, poprawiając jej koloryt, sprawdza się też świetnie w pielęgnacji matowych włosów i łamliwych paznokci. Dodaje się go do odżywek i szamponów, które poprawiają stan włosów, a nawet przyspieszają proces ich wzrostu!

Oprócz tego, że jego dobroczynne właściwości służą naszej urodzie, olej z orzechów brazylijskich używany jest też do robienia perfum, a także… do produkcji smaru stosowanego w urządzeniach mechanicznych.

Niestety właśnie liczne walory oleju, jak i samych orzechów orzesznica wyniosła przypłaciła nadmierną eksploatacją ze strony człowieka (także dla drewna, z którego produkuje się ekskluzywne meble) i jest obecnie gatunkiem zagrożonym. Dlatego doceniajmy każdy orzech brazylijski, bo jest na wagę złota. I delektujmy się nim na zdrowie!

Komentarze:

Brak komentarzy